Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Comuna cu primar contrabandist pentru care Uniunea Europeană nu a schimbat nimic

ulmaÎn nordul țării, la granița cu Ucraina, intrarea României în Uniunea Europeană nu a adus nicio schimbare. Nici aderarea la Spațiul Schengen nu îi face pe localnici să zâmbească mai ales că  pe zi ce trece sărăcia se adâncește. În comuna suceveană Ulma, peste 95 la sută din localnici sunt de etnie ucraineană. Multi dintre ei au ajuns aici ca refugiați, iar după ce a fost trasată granița s-au trezit că nu se mai pot întoarce acasă. Satul a ajuns cunoscut în județ și în țară din cauza contrabandei cu țigări despre care localnicii se tem să vorbească.
Chiar și primarul comunei Ulma, Petru Marocico, de  40  ani, a fost arestat  în două rânduri, 2007, 2011 pentru contrabanda cu țigări, iar în dimineața zilei de 21 mai 2015, a fost reținut pentru a treia oară în contrabanda cu țigări, fiind pus sub control judiciar.
Casa edilului, fost polițist de frontieră, este situată la granița cu Ucraina  și este una de lux dacă ne uităm la celelalte case din sat.
ulma2DJ 209 G care face legătura cu Ucraiana nu a văzut niciodată asfaltul,   iar praful se ridică pe drum ori de câte ori trece o căruță sau o mașină. Sătenii și-au pierdut orice speranță într-un viitor modern.  Lipsa locurilor de muncă îi face să stea mai aproape de cârciumă. La opt ani de la intrarea în Uniunea Europeană, drumul ce duce pre Ulma este „pavat” cu pietre și comuna se poate “lăuda” că nu deține asfalt deloc.
 Chiar localnicii ne-au povestit că nimic nu s-a mai schimbat în comună. Bătrânii, majoritatea refugiați trăiesc din pensia pe care le-a acordat-o statul de 1-2 milioane de lei vechi.   
Maria Burciu, de 73 ani, din Ulma ne-a spus că nu înțelege mare lucru ce și care sunt avantajele intrării țării noastre în UE dar ea abia își duce zilele.like-facebook
Am o pensie de 113 lei și abia mă descurc. Am avut un fiu care a murit, la fel și nora, iar de urma lor au rămas șase copii, trei sunt la casele lor și trei sunt încă în grija statului. Nu am bani cu care să îi cresc și să am grija de ei”,  ne-a destăinuit bătrâna. 

Un alt localnic ne-a oferit explicatia de ce nu se face nimic in comună.
„La alegeri se dau pungi cu alimente și încă patru ani trec fără să simți nici o diferența. Comuna arată cum exact ca în anii 1990 cu mici schimbări. Nu mai vedem noi asflat pe drumul asta și nici să avem apă potabilă în casă. Ce dacă am intrat în Uniunea Europeană. Nici cu spațiul ala(n.rep-Spațiul Schengen) nu știu mare lucru dar la noi oricum nu se va vedea nimic”, a spus Tega Xenia , de 78 ani.
Inundațiile din 2008 au afectat și distrus mai multe case ,și astăzi fiind vizibile urmele furiei naturii.  Sătenii respectă cu sfințenie însă zilele de sărbătoare și țin să petreacă așa cum se cuvine.   Dincolo de un spectacol unde s-a cîntat și dansat în ucraineană, micii și berea au întreținut voia bună.
 Eba și  Ioana Băsescu au  vizitat comuna, dar  în situații total  diferite
 
Cele două fiice ale fostului  președinte Traian Băsescu, Eba și Ioana Băsescu,  au vizitat comuna Ulma, dar în situații total diferite, însă ambele au avut parte de peripeții.
Elena Bîsescu  a venit, pe 5 august 2008, cu un convoi de ajutoare umanitare pentru sinistraţii din comuna Ulma după inundațiile care au făcut prăpăd.  Ea a fost însoţită atunci de europarlamentarul Monica Iacob Ridzi şi de echipa PDL Suceava, cu preşedintele Gheorghe Flutur şi secretarul general adjunct de la acea vreme a PDL, Ioan Bălan. Eba a plecat spre Nisipitu cu convoiul de ajutoare, după ce drumul spre Nisipitu-Ulma a fost redat circulaţiei cu câteva ore înainte de venirea ei.
Această arteră rutieră a fost ruptă de viituri, iar comunitatea de acolo a fost izolată vreme de 11 zile. Echipele de muncitori au lucrat în permanenţă, au cărat piatră şi au nivelat terenul pentru a crea o cale de acces spre comuna Ulma.La Nisipitu, delegaţia PD-L a ajuns atunci  cu maşini de teren, în fruntea camioanelor cu ajutoare. Iniţial, antemergatorii au greşit drumul şi toată lumea a ajuns la frontiera cu Ucraina.Oprite de barieră, Elena Băsescu şi Monica Iacob Ridzi au coborât din jeep, s-au îndreptat spre ultima casă de pe teritoriul românesc şi au rugat familia care locuieşte acolo să le permită să meargă la toaletă.
 
 Ioana Băsescu oprită în trafic de polițiștii de frontieră
 
 Ioana Băsescu a fost oprită în trafic de polițiștii de frontieră pentru că se afla cu mașina în mod suspect la frontieră.  Fiica lui Traian Băsescu şi-a petrecut  la sfîrșitul lunii ianuarie 2009 un weekend in apropierea graniţei cu Ucraina. Poliţiştii de frontieră au considerat că Range Rover-ul in care se aflau fata cea mare a preşedintelui României şi iubitul acesteia de atunci, Giovanni Francesco, este o “maşină suspectă” pentru acele drumuri de munte şi au oprit-o pentru verificări.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*