Adolescenta în vârstă de 17 ani, Bianca Coştiug, elevă a Colegiului Naţional Petru Rareş din Suceava a trectu, vineri seară, la cea de-a doua semifinală de la Românii au talent, în finală. 12 concurenţi au încercat să se apropie de marele premiu de 120.000 de euro, însă doar Bianca Costiug, The Beat şi Alexandru Moraru au reusit.
Bianca Coştiug s-a mişcat senzual pe muzica românească tradiţională remixată şi ritmuri africane. Mişcările sale tribale au uluit o ţară întragă, ea primind nenumărate mesaje pentru a merge mai departe, în finală.
Suceveanca are şanse mari să câştige marele premiu de 120.000 de euro.
„Am obtinut opt premii nationale la concursuri de poezie, dintre care mentionez ultimul concurs la care am participat si am obtinut Marele premiu: „Nichita Stanescu in luna lui marte”. Mi-au fost publicate in reviste literare de specialitate creatiile poetice si am avut recenzii pozitive din partea specialistilor. Am participat in calitate de artist – dansatoare la Tribal Fest Bucuresti 2014 si la festivalul international „Transilvania Calling” septembrie 2014, unde am avut sansa sa improvizez alaturi de o trupa de poi-spinning (jocuri cu foc) si de o artista care facea baloane gigantice de sapun. Vreau sa inspir oamenii sa se caute pe ei in natura si meditatie, sa ii ajut sa traiasca intr-o stare de constiinta mai inalta, sa vada frumusetea in orice, chiar si in imperfectiunea si nonconformismul care ne caracterizeaza si care pot fi surse de inspiratie. Mereu caut noi moduri prin care sa ma pot exterioriza, prin care pot sa ajut la evolutia celor care percep si simt ceea ce fac eu. Consider ca orice forma de arta ne ajuta sa ne descifram si intelegem mai bine solitudinea aparenta. Iubesc dansul, poezia si am ca pasiune jurnalismul, foto-modelingul, arta tatuajelor cu henna. O alta pasiune este lectura, citesc carti pe teme de psihologie, spiritualitate, filosofie si poezie. Dansul tribal e singura forma de dans prin care pot sa imi eliberez toate energiile, tot pulsul urban, gotic sau hippie. Bellydance-ul tribal e o miscare feminina, animata de vibratii mistice, prin care pot promova un concept terapeutic, bazat pe folosofia maestrilor Zen. Pana la urma, pe langa faptul de a incanta oamenii si de a-i scoate din cotidian, arta are scopul de a-i trezi si de a-i ajuta in evolutia lor personala si spirituala. Cred ca prin dans pot sa invat lumea sa atinga starea de meditatie activa, prin care oamenii se pot dezlega de tipare de gandire nevrotice si de norme de control impuse de societate. Visul meu e sa vizitez Machu Picchu si sa descopar ruine antice. De asemenea, vreau sa calatoresc alaturi de o trupa si sa ajung pe scene internationale, asa cum a facut si modelul meu in dans tribal – Zoe Jakes cu Beats Antique. Mi-as dori foarte mult sa am colaborari si cu trupe din tara pentru ca acest tip de dans abordeaza orice gen muzical si se adapteaza dupa cerintele locului si oamenilor. In legatura cu trecutul meu in dans, pot spune ca din clasa a 8-a ,de cand am avut curajul sa ies singura pe scena, improvizam la spectacole fara vreo coregrafie gandita dinainte. Ma bazam pe spontaneitate si pe vibratiile energetice primite de la public. Acelasi lucru l-am facut si la preselectie si cred ca improvizatia ma obliga sa fiu cat mai constienta in prezent si sa devin ”dans”, sa transced starea de dansator”, spune Bianca, potrivit Protv.