Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

Un sucevean, printre geniile lumii. Participă la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie

Daniel-Cosovanu-800x534Intel International Science and Engineering Fair (ISEF), cea mai mare competiție de știință și inginerie dedicată elevilor, va avea printre participanți și șase elevi din București și Solca, județul Suceava.

Proiectele elevilor români prezenți la Intel ISEF acoperă domenii precum instrumente optice configurabile, energii regenerabile și aplicații pentru smartphone.

like-facebookDaniel Cosovanu, elev la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă“, din Solca, participă și la ediția Intel ISEF din acest an, după ce anul trecut a obținut premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știință și tehnologie, potrivit playtech.ro.

Proiectul lui Daniel Cosovanu are aplicabilitate în construirea microscoapelor, ochelarilor și camerelor de fotografiat de dimensiuni reduse, a telescoapelor și în domeniului opticii din medii de imponderabilitate. Modelul optic flexibil propus de Daniel constă în folosirea presiunii variabile în lentilele și oglinzile elastice cu scopul modificării distanței focale prin schimbarea curburii. Aceste lentile și oglinzi variabile se pot realiza cu ajutorul membranelor elastice transparente și reflectante, a lichidelor și gazelor cu indice mare de refracție.

În 2013, marele premiu al competiției Intel ISEF, Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari, a fost câștigat de Ionuț Budișteanu, din Râmnicu Vâlcea, pentru proiectul său bazat pe inteligență artificială, mașina fără șofer. Peste 1.700 de elevi de liceu din 70 de țări, regiuni și teritorii participă la ediția din acest an a Intel ISEF, program al Society for Science & the Public (SSP), pentru premii de cinci milioane de dolari.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Un sucevean, printre geniile lumii. Participă la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*