Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Sute de credincioşi la slujba Prohodului Domnului, la Mănăstirea Sf. Ioan

slujba9Câteva sute de credincioși au participat în Vinerea Mare, la slujba Prohodului Domnului. Vinerea Mare este ziua în care Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce pentru mântuirea neamului omenesc. O zi pe care credincioșii o petrec în rugăciune şi pe care o cinstesc mai ales prin participarea la slujba Prohodului Domnului.  Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.  După cântarea Prohodului Domnului  pe treci voci, de către corul Mănăstirii Sf Ioan  și copii de la Grupul Balada a fost înconjurată  biserica de tot soborul, cu Sfântul Epitaf, care apoi a fost aşezat pe masa din mijlocul bisericii.

Trebuie amintit că   Sfântul Epitaf  care-l închipuie mort pe Mântuitorul, înconjurat de Apostoli şi Maica Domnului, pe sub care  cei prezenți au trecut și o mai pot face a fost scos în mijlocul bisericii și va rămâne până în după-amiaza zilei de sâmbătă. În zorii zilei de Înviere este dus din noi în Sfântul altar  şi este aşezat pe sfânta masă, unde rămâne până în miercurea dinaintea Înălţării Domnului. Între credincioși, la slujba Prohodului Domnului s-a aflat și deputatul Sanda Maria Ardeleanu, în rest niciun alt om politic. Nu trebuie omis nici faptul că membrii renumitului Grup Balada au atras atenția nu numai prin frumoasele costume populare tradiționale dar și prin cântecele religioase.

like-facebook

Tradiții în popor

Se spune ca pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu-i doare capul, mijlocul şi salele în cursul anului, iar dacă îşi şterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.   Tradiția spune că în Vinerea Mare se mai numeşte și Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, pentru că este zi de post negru, adică nu se mănâncă și nu se bea decât apă toata ziua. Tradiția spune că, fiind ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, în această zi nu se ară, nu se seamană și nu se sădesc pomi, pentru că nu vor rodi. Femeile nu au voie să coacă, sa coasă sau să spele rufe. Tot astăzi, în mai multe locuri din ţară este refăcut Drumul Crucii.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*