Miercuri 22 Mai 2024, Actualizat acum 142 zile 12:00 am

Mesaj împotriva rasismului transmis de senatorul Steliana Miron de Ziua Internaţională a Romilor

steliana mironSenatorul sucevean Steliana Miron a transmis, miercuri, de Ziua Internaţională a Romilor un mesaj împotriva rasismului. Parlamentarul face un apel la solidaritate şi la respectarea valorilor fundamentale pentru europeni.

like-facebookXenofobia, rasismul și orice formă de violență manifestată împotriva unei etnii nu au nimic în comun cu valorile pe care noi, ca europeni le considerăm fundamentale. De Ziua Internațională a Rromilor avem din nou ocazia să apreciem ce înseamnă solidaritatea pentru rromii din lumea întreagă, să cunoaștem, poate puțin mai bine, cultura rromă și să ne bucurăm că trăim într-o Europă diversă și multiculturală”, a spus parlamentarul.

Ziua internațională a romilor este marcată în fiecare an pe data de 8 aprilie. A fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia. A fost aleasă această dată în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome. Cu acea ocazie, au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU). La congres, au participat delegații din 14 țări.

În România, la data de 8 aprilie se marchează ”Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, implicarea autorităților administrației publice centrale, cu atribuții în domeniul asigurării egalității de șanse și al combaterii discriminării, precum și a celorlalte autorități centrale și locale, pentru a sprijini organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile a etniei romilor.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*