Duminică 19 Mai 2024, Actualizat acum 139 zile 12:00 am

FOTO! Festival al ouălor încondeiate la Moldovița

festival oua12La Moldoviţa, a devenit deja o tradiție ca în Duminica Floriilor, să se desfășoare Festivalul Ouălor Încondeiate. Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Moldoviţa. În acest an,manifestarea a ajuns la ediţia a VIII-a. Festivalul, ca și anul trecut a cuprins mai multe secţiuni: Ouă încondeiate (copii, adulţi), Artă tradiţională veche, la care participanţii au prezentat haine, icoane şi obiecte tradiţionale vechi, Gastronomie, la care participanţii au pregătit   bucate tradiţionale de post inclusive, prăjituri şi preparate din peşte.  Pasionați ai încodeierii ouălor din zona Moldovița dar și din împrejurimi și-au dat întâlnire în cadrul unei competiții devenită déjà tradițională.

Potrivit primarului comunei Moldoviţa, Traian Ilieşi, acest eveniment este o manifestare care are ca obiectiv  cinstirea oului încondeiat, a tradiției și promovarea tradițiilor culturale.

Sutem deja la a VIII ediție și chiar dacă banii sunt puțini ,facem eforturi pentru a duce mai departe această manifestare. Ar fi trist ca să îl oprim pentru că ne-am obișnuit ca în Duminica Floriilor să ne dăm întâlnire aici. Aici, la Moldoviţa, peste 50 % din femei se ocupă cu acest frumos obicei, de a încondeia ouă, şi vor să transmită această tradiţie generaţiilor viitoare. Ouăle de Moldoviţa sunt foarte căutate pe piaţa românească, dar mai ales la export şi în diferite expoziţii. Avem un muzeu unicat în lume şi asta nu o spun eu, pentru că vreau să laud acest obiectiv cultural din localitatea mea, o spun cei care au venit să ne viziteze din China, Japonia, America, Rusia sau Australia”, a spus edilul comunei.

Deschiderea oficială a avut loc la ora 14.00, iar ulterior după un program folkloric susținut de formații din zonă a început concursul festivalului, cu premii. În perioada cât juriul din care au făcut parte între alții directorul Centrul Cultual Bucovina,Viorel Varvaroi și renumita încondeietoare dar și cea care deține un Muzeul Internațional al Ouălor Încondeiate, Lucia Condrea, a avut de desemnat câştigătorii festivalului.

Lucia Condrea este „muralistă” pe coaja de ou. De 15 ani, face istorie la Moldoviţa: a dus faima ţinutului în 9 ţări, este laureată în 78 expoziţii mondiale.

like-facebookDe câteva luni, Moldoviţa oferă turismulului şi un muzeu internaţional al ouălor încondeiate, alături de peisajul splendid de pe deselatele obcini bucovinene şi de mănăstirea omonimă a lui Petru Rareş. Meşteşugul de a “încondeia” ouă se observă în armonia culorilor, delicateţea modelelor transmise din generaţie în generaţie şi măiestria execuţiei, ridicând acest meşteşug la rangul de artă.

Însă la festival și-au dat întâlnire oameni de toate vârstele, iubitori și păstrători ai tradițiilor din zonă.

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*