Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

FOTO! Zeci de formaţii şi coruri la Festivalul „Buna Vestire”, de la Fundu Moldovei

festivalul buna vestire (15)Un număr de 26 de  coruri și formații  corale  din județele Suceava, Iași, Vrancea, Maramureș, Vaslui, Botoșani, au participat, duminică,  la cea de-a XXV a ediție a Festivalului-Concurs Național de Muzică Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, care s-a desfășurat în comuna suceveană Fundu Moldovei.
Ediția jubiliară s-a desfășurat cu binecuvântarea și  în prezenţa Înalt Preasfinţitului Pimen şi a adunat alături de formațiile amintite mai sus,  în recital, şi alte trei formații. 
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Consiliul  Judeţean Suceava  prin Centrul Cultural Bucovina, Primăria, Consiliul Local și Căminul Cultural din  Fundu Moldovei şi Societatea de Cultură „Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei.
La  dschiderea oficială  a participat Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, prefectul Sucevei, Constantin Harasim, senatorul  PSD, Neculai Bereanu, deputatul Radu Surugiu, vicepreședintele CJ, Ilie Niță, primarii din Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta și Breaza, autorităţi locale şi iubitori ai muzicii religioase bisericeşti. Manifestarea a fost completată de prezenţa mai multor  meşteri populari din zona de munte, care au expus ouă încondeiate, obiecte de cult şi ceramică.
Juriul celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului-concurs Naţional de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire” a fost alcătuit din prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universităţii de Arte “George Enescu” Iaşi, pr. conf. dr. Florin Bucescu de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iaşi, prof. Sever Dumitrache,  Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu Suceava”, prof. Emil Forfotă, dirijor din Câmpulung Moldovenesc, şi prof. Oana Sîrbu Botezat ,consultant artistic Centrul Cultural „Bucovina„ Suceava, Ovidiu Foca-director Casa de Cultură din Rădăuți, conf dr Bodan Neculau redactor Radio Iași, Ion Iacob, președinte al Societății de Cultură „Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei.
Primarul comunei, Tudor Ion Zdrob,  ne-a spus că ediția din acest an este una jubiliară-25 de ani, ceea ce îl face să se simtă onorat.
„Nu am fi putut realiza acest eveniment dacă nu am fi avut sprijinul unor oameni de bine, al instituțiilor și bineîneles alIPS Pimen care a dat întotdeauna greutate acestui eveniment prin prezență. Este un efort din partea celor care vin să participe și  în acest an avem mult mai multe formații din județ și din țară. Sperăm la cât mai multe astfel de evenimente în continuare”,  ne-a spus edilul comunei.
Primarul comunei a înmânat diplome și medalii comemorative unor oameni implicați în desfășurarea acestor ediții între care IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților,prefectului județului, Constantin Harasim, vicepreședintelui CJ, IlieNiță,  directorului SC Calcarul SA Pojorâta, Neculai Troașe, fostului primar Florin Tonegari și preşedintelui  Societăţii de Cultură „Dimitrie Gusti” Fundu Moldovei  Ioan Iacob- cel care a fost inițiatorul acestui festival.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, a spus că la acest festival avem tinerii care cântă „așa de frumos, omul se destined  odată  sufletește prin cântec, prin icoană și prin faptele de milostenie, prin poezie. Participarea noastră la un astfel de eveniment este ca și participarea la slujba religioasă a unei biserici. Pentru că omul este aici curat sufletește mai ales cei tineri. Să dea bunul Dumnezeu să dea bunăstare și bucurie celor care s-au ostenit pentru ceea ce noi vom vedea aici. Lucruri frumoase care arată frumusețea sufletească a poporului nostru. Și dacă cântecul nostru, porturile noastre țărănești  sunt atât de apeciate și de străini de neam, acestea sunt pecetea trăirii noastre”, a spus IPS Pimen.
Evoluțiile scenice au dovedit multă pasiune, dăruire și disciplină.   Festivalul ,,Buna vestire” s-a desfasurat pe cinci secțiuni, iar între participanți cele mai multe formații corale au fost ca și anul trceut,  cele ale copiilor. Organizatorii au ținut să pună și  în  acest an în valoare tradiția sărbătorilor pascale și conversarea lor. Nu au lipsit nici meșterii populari renumiți în încondeierea ouălor.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*