Duminică 05 Iulie 2020, Actualizat acum 186 zile 12:00 am

 

Ziua Porţilor Deschise, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava

politistiÎn fiecare an, cu ocazia zilei de 25 martie, oamenii legii organizează diferite activităţi pentru a sărbători Ziua Poliţiei Române în compania populaţiei în slujba căreia se află, pentru a-şi serba eroii şi pentru a-i aprecia pe cei mai buni.

În acest an, cu o zi în avans, în data de 24 martie la orele 09.30, pentru marcarea evenimentului , IPJ Suceava a organizat Cupa Presei la Tir, 30 de jurnalişti executând o şedinţă de tragere cu armament din dotarea poliţiştilor. Conducerea inspectoratului a acordat cupe şi diplome câştigătorilor dar şi celorlalţi participanţi. Ulterior, la ora 13.00 la sediul IPJ Suceava, a avut loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a agenţilor şi ofiţerilor de poliţie. După intonarea imnului naţional, s-a dat citire mesajelor ministrului Afacerilor Interne şi şefului Inspectoratului General al Poliţiei Române. Şeful inspectoratului de poliţie judeţean Suceava, domnul comisar şef de poliţie Onea Viorel a citit ordinele de avansare în grad şi i-a felicitat pe poliţişti. Au fost avansaţi la termen 23 de ofiţeri şi 113 de agenţi de poliţie. Alţi 19 poliţişti au fost recompensaţi cu ,,mulţumiri scrise” pentru activitatea desfăşurată.

Pentru activităţile deosebite desfăşurate în anul precedent, au fost avansaţi înainte de termen 7 agenţi şi 3 ofiţeri de poliţie.

De asemenea, pentru marcarea evenimentului, cu sprijinul Arhivelor Naţionale Suceava, la sediul IPJ Suceava – la Galeria de Arta Millenium a fost organizată o expoziţie de imagini de arhivă care surprind aspecte din munca de poliţie de-a lungul timpului.

În data de 25 martie, la sediul IPJ Suceava se va organiza Ziua Porţilor Deschise la care vor participa peste de100 de elevi suceveni.

Ulterior, între orele 13.00 – 15.00, la Iulius Mall Suceava se va organiza o expoziţie de tehnică de intervenţie. Vor fi prezentate autospeciale de poliţie, laboratorul criminalistic mobil, trupele de intervenţie din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, câinii de serviciu din cadrul Serviciului Criminalistic, armamentul din dotare.

Data de 25 martie a fost desemnată ca Ziua Poliţiei Române. La această dată se sărbătoreşte şi Buna Vestire, simbol aflat pe primul steag al Marii Agii, preluat în timp şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. Până la momentul revoluţiei de la 1848, instituţia care a precedat Poliţia a fost Agia, condusă de un Aga (denumire de origine turcească). În anul 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat şefului poliţiei, Marele Aga Mihăiţa Filipescu, drapelul pe care se afla sigla Steagului Agiei. Sigla este însoţită de o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului înaintea îngerului care îi aduce vestea cea bună (Buna Vestire), conform site-ului oficial al Poliţiei Române, care împlineşte luni 193 de ani de la atestare.

Cele mai vechi atestări ale instituţiei cu sarcini poliţieneşti datează încă din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu. În aceste condiţii, Poliţia, ca dimensiune obligatorie a statului este la fel de veche şi la fel de actuală ca acesta. Ea este o constantă a societăţii umane, fiind una dintre cele mai vechi instituţii cunoscute.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*