Luni 20 Mai 2024, Actualizat acum 140 zile 12:00 am

Arcadie Plămadă a scăpat basma curată după ce a distrus un monument istoric de 200 de ani

arcadie-plamadaFosta Fabrică de bere Solca a ajuns o ruină. Cel care a cumpărat clădirea și tot ce era în ea și în jur a fost nimeni altul decât un controversat om de afaceri rădăuțean, Ardacadie Plămadă și care a reușit să și vândă bucată cu bucată din ea. Trebuie amintit că, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus în luna noiembrie a anului 2011 trimiterea în judecată a patronului rădăuţean Arcadie Plămadă, pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere, degradarea unui monument istoric, executarea fără autorizaţie de lucrări în perimetrul unui monument istoric şi pentru efectuarea de săptături neautorizate în zona de protecţie a unui monument istoric. Conform Codului penal, el ar putea primi o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, după ce a distrus vechea fabrică de bere din Solca, pe care a vândut-o, practic, la fier vechi.
like-facebookO expertiză prezentată instanţei în acest dosar aflat pe rolul  instanțelor a scos în evidenţă faptul că în contractul de vânzare cumpărare prin care Bere Company Solca Fondat 1810 a devenit proprietara fabricii din orăşelul bucovinean nu figurează niciun activ ca făcând parte din patrimoniu. Această concluzie putea  conduce derularea procesului către două direcţii posibile – ori se va stabili că utilajele vechi de mai bine de două secole tăiate şi vândute la fier vechi nu au făcut parte din patrimoniul vechii fabrici de bere din Solca, proprietatea mănăstirii din localitate ori, pentru că atunci când s-a realizat vânzarea fabricii nu s-a respectat legislaţia în domeniu şi nu au fost prinse în actele de vânzare cumpărare informaţii care să ateste faptul că unele clădiri ce au făcut obiectul tranzacţiei fac parte din patrimoniul naţional, acest contract de vânzare – cumpărare dintre SAB Rădăuţi şi Bere Company Solca Fondat 1810 este nul.

Doina Muntean, administratorul ACCER IPURL Suceava, lichidatorul firmei prin care Plămadă a preluat şi apoi a distrus fabrica de bere de la Solca a explicat că, după aproape un an de la deschiderea procedurii insolvenţei şi la mai bine de jumătate de an de când firma a intrat în faliment, încă nu i s-a permis accesul în interiorul unităţii, pentru a se putea face o evaluare a bunurilor ce vor trebui vândute pentru plata datoriilor firmei. Acestea sunt, conform datelor centralizate de lichidator, în sumă totală de 2,1 milioane de lei. In aceste condiţii, continuarea procedurii se face foarte greu. Ar exista varianta ca activele firmei să poată fi scoase la vânzare în baza evaluărilor făcute anterior de expertul care a efectuat o lucrare în dosarul penal în care Arcadie Plămadă este judecat pentru distrugere la Judecătoria Rădăuţi dar există slabe speranţe că cineva s-ar încumeta să cumpere bunurile firmei intrate în faliment în condiţii atât de nesigure.
Societatea Bere Company Solca Fondat 1810, patronată de Arcadie Plămadă, afaceristul rădăuţean judecat pentru distrugerea fabricii de bere de la Solca, vestigiu istoric vechi de peste 200 de ani a intrat în faliment la jumătatea anului 2013, după ce anterior Primăria oraşului Solca a depus la Secţia civilă a Tribunalului Suceava o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva societăţii comerciale care avea datorii către primăria din localitate în sumă totală de 1,369 miliarde de lei vechi, rezultate din taxe şi impozite locale neplătite. Instanţa suceveană nu numai că a acceptat solicitarea făcută de Primăria oraşului Solca dar ulterior a decis să se ardă etapa insolvenţei, dispunând intrarea în faliment a societăţii patronate de Arcadie Plămadă, mai ales că acesta nu şi-a manifestat niciun moment dorinţa de a coopera cu judecătorul sindic şi cu administratorul judiciar numit de instanţă.

După lungi procese, Curtea de Apel a respins  „ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi şi de persoana vătămată Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava împotriva sentinţei penale nr. 168/15.05.2014 pronunţată de Judecătoria Rădăuţi în dosarul nr. 6717/285/2011. Obligă pe persoana vătămată Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Suceava la plata cheltuielilor judiciare către stat din apel în sumă de 150 lei. Celelalte cheltuieli judiciare din apel, avansate de către stat, rămân în sarcina acestuia”.

Scurt istoric al Fabricii de bere

Secolul al XIX-lea reprezintă perioada de maximă înflorire pentru Solca, prin apariția câtorva obiective care vor transforma radical din punct de vedere economic, cultural și turistic mica localitate bucovineană.

În acest sens, în anul 1810 este inaugurată Fabrica de Bere Solca, una dintre cele mai vechi fabrici de bere din țară. Producerea berii în Solca este însă mult mai veche, datând probabil de la începutul secolului al XVII-lea, când călugării de la mănăstire produceau deja bere. Depozitele fabricii utilizează beciurile mănăstirii, situată din imediata vecinătate. Acesta este unul din motivele pentru care administrarea fabricii a fost făcută de către Fondul Bisericesc greco-ortodox al Bucovinei, care a arendat-o diferitor comercianți de-a lungul timpului.

Timp de un secol, producția fabricii a crescut treptat, ajungând la 850 mii litri/an în 1913 și 1 milion litri/an în 1915. Din cauza Primului Război Mondial, care avea acțiuni pe teritoriul localității Solca, producția scade brusc la 10 mii litri/an în 1917. În 1922 se preciza că fabrica este rudimentară, cu tehnologie învechită și cu o producție slabă, de doar 300 mii litri/an. Resursele umane erau formate din 10 muncitori și 4 funcționari. În 1936, unitatea este găsită în statistici sub numele de “Fabrica de Bere Solca” și având aceeași producție anuală ca și în 1922.

În 4 noiembrie 1944 a fost încheiat ultimul contract de închiriere a Fabricii de Bere Solca de către Fondul Bisericesc, pe o durată de trei ani în care arendașul se angaja să crească producția de la 400 mii litri/an la 600 mii litri/an. Acest comerciant a ținut fabrica în funcțiune până la 20 august 1947, activitatea sa fiind întreruptă la sfârșitul anului 1948.

După venirea comuniștilor la conducerea țării, fabrica este naționalizată și primește numele Fabrica de Bere “Constantin Dobrogeanu Gherea”. La 1 decembrie 1952, trece în administrația Fabricii de Spirt Rădăuți, devenind astfel o secție de producție a acesteia. Au loc procese de modernizare a fabricii, în trei etape (1954, 1965 și 1966), cu rezultat în creșterea producției de bere de la 300 mii litri/an la 4 milioane litri/an. Cu toate acestea, cererea depășește cu mult producția, care era destinată în mare parte exportului.

În 1973 se construiește un nou sediu administrativ, iar în 1983 se înființează un mic muzeu al berii. În 1984 fabrica beneficiază de o instalație de îmbuteliere a sticlelor cu o capacitate între 8.000-9.000 de sticle pe oră. În anii de glorie, fabrica a fost un punct de atracție al turiștilor, mai ales pentru faptul că erau serviți cu bere proaspătă. În acest sens este deschisă o berărie, situată în parcul central. În mijlocul parcului este amenajat monumentul “Halba de bere”, care devine un simbol al orașului.

Apariția unei fabrici de bere la Solca a însemnat un progres considerabil pentru localitate, care devene renumită pentru calitatea berii ce se producea aici. Berea Solca a reprezentat pentru o perioadă foarte îndelungată cartea de vizită a așezării.

 


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. Lori says:

    pai da ce sa pateasca doar e plamada bn inteles ca procesul sa terminat in favoarea lui dar daca era alt cetatean al orasului facea parnaie pana nu mai putea.si nu inteleg cum aputut sa compère acea fabrica daca e Monument Istoric?????din cultura mea generala ce e monument istoric apartness statului si e protejat prin lege!!!!! Deci….nui de mirare ca oamenii grei ai orasului si ai tarii se infund chair singuri.pacat ca justitia nusi face treaba chair si cu sat fel de oameni “Mari” dar drept dovada ca totul se cumpara in Tara asta chair si libertatea cand nu o meriti!!!!!!

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*