Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Minerii de la Crucea, din nou în grevă

mineri3Aproximattiv 350 de mineri de la Crucea s-au blocat, luni dimineaţă, în subteran. Ei au luat această decizie de a protesta după ce sindicaliştii au fost la Bucureşti la discuţii, dar nu au ajuns la o înţelegere.

„În grevă, în subteran au intrat sute de mineri, toţi s-au unit, intrăm şi în greva foamei, a venit şi SMURD. Dacă în maxim două zile nu se soluționează revendicările atunci ne aducem nevestele cu copii cu tot”, ne-a spus unul dintre mineri.

Atmosfera este tensionată.

La discuţii cu minerii a fost prezent, luni,  directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru  și directorul Sucursalei Miniere Crucea, Sorin Proboteanu însă discuțiile au eșuat.

Bugetul Companiei Naţionale Uraniului pentru anul în curs nu a fost aprobat încă şi din acest motiv nu se pot da bani în plus. Şansele ca protocolul să fie respectat sunt mici, pentru că nu există resurse bugetare prevăzute în această direcţie prin proiectul de buget pe 2015 aprobat de Parlament. Eu le-am propus să primească în plus o clasă de salarizare, adică o majorare salarială de 5,2, dar ei doresc de patru ori mai mult, spre 25%. Aştept să văd ce decizie vor lua”, a spus Moraru.

Minerii cer respectarea contractului colectiv de muncă, cu creşterea salariului în funcţie de inflaţie şi de creşterea salariului minim pe economie, respectarea grilei de salarizare pentru munca în subteran, acordarea a cinci salarii minime pe ramură la ieşirea la pensie, modificarea bazei de calcul a pensiei, creşterea alocaţiei de hrană de la 10 la 14 lei, acordarea de bilete de tratament, acordarea de premii de Ziua Minerului, Paşte şi Crăciun, în valoare totală de de 800 de lei, dar şi demisia conducerii sindicatului din companie, pe care o acuză că nu le-a reprezentat corect interesele.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*