Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

Un senator sucevean propune ca directorii de şcoli să fie aleşi de profesori

Ovidiu-DontuUn senator sucevean propune modificarea Legii Educaţiei, iar directorii de şcoli să fie aleşi de Corpul profesoral al unităţii de învăţământ. Directorii ar urma să aibă un mandat de patru ani. Senatorul Ovidiu Donţu a depus iniţiativa sa legislativă la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. De asemenea, parlamentarul propune ca atât directorul, cât şi adjunctul să nu aibă şi funcţii de conducere în diferite partide politice.

like-facebookPotrivit acestei iniţiative, „alegerile pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct se organizează de către unitatea de învăţământ prin consiliul de administraţie, iar directorul ales încheie contract de management cu primarul unităţii administrativ teritoriale sau cu preşedintele consiliului judeţean pe raza căreia se află şcoala”.
Ovidiu Donţu menţionează că a iniţiat acest demers legislativ din dorinţa de a pune directorii de şcoli la adăpost de orice ingerinţă care s-au putea exercita în privinţa numirii sau a menţinerii în funcţie. El consideră că alegerea directorului şi a directorului adjunct de către Corpul profesoral ar asigura mecanismul desemnării celui mai bun candidat dintre profesorii care predau la şcoala respectivă.

Potrivit acestuia,  nelimitarea numărului de mandate este instituită cu scopul de a asigura posibilitatea ca aceia care au rezultate bune să rămână în funcţie. În prezent, funcţia de director şi de director adjunct se ocupă prin concurs public de către cadre didactice titulare membre ale Corpului naţional de experţi în management educaţional, iar concursul se organizează de unitatea de învăţământ, prin consiliul de administraţie.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*