La Prefectura Suceava a avut loc, joi, întâlnirea trimestrială a Grupului de Lucru Mixt pentru romi. Au participat reprezentanții instituțiilor publice deconcentrate cu atribuții în implementarea strategiei între care Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul de Poliţie, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă, Protecția Copilului, Direcției de Evidență Informatizată a Persoanelor, experți locali romi, mediatori școlari și mediatori sanitari.
Instituția Prefectului a fost reprezentată de subprefectul Atanasă Nistor și Alina Stan, consilier de probleme de romi. Nu a lipsit nici Cristina Bazar, reprezentant al Partidei Romilor Suceava.
Potrivit consilierului Alina Stan, a fost pusă în discuție Hotărârea nr 18 din 14 ianuarie 2015 pentru aprobarea Strategiei României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pe perioada 2015-2020, dar și Planul Județean de Acțiune în vederea implementării Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru perioada 2012-2020. Un alt punct de ordinea de zi a discuțiilor a fost prezentarea proiectului Servicii integrate-Abordare oprimă pentru ocuparea forței de muncă/POSDRU/135/5.2/133695.
Problemele privind educaţia, sănătatea, ocuparea forței de muncă, cultură, infracționalitate, locuințe, abandonul școlar, sunt doar câteva aspecte care sunt cuprinse în Planul Județean de Acțiune amintit mai sus.
În județul Suceava trăiesc 12.000 de romi, potrivit statisticilor, iar cele mai mari comunități de romi sunt în Voitinel,Valea Moldovei, Gulea-Dolhasca, Suceava, Dornești și Ciprian Porumbescu.