Miercuri 12 Iunie 2024, Actualizat acum 163 zile 12:00 am

Catedrala Ordodoxă din Suceava: înaltă de 70 m, mozaic de Murano și sisteme de încălzire în pardoseala din granit. Preotul cere încă două milioane de lei de la Primărie

SAMSUNGÎn timp ce multe străzi din Suceava  nu au văzut vreodată asfalt, iar în cartiere e beznă noaptea și WC-urile sunt în curte, Suceava se mândrește cu un lăcaș de cult unic în Bucovina. Preotul paroh al Catedralei Ortodoxe din Suceava, Petru Argatu, cere de la Primăria Suceava suma 2 milioane de lei  pentru finalizarea lucrărilor la lăcașul de cult.

Solicitarea sa este susținută și de consilierul economic  și a fost înaintată deliberativului local.  Fața bisericească susține că  viitoarea catedrală este o construcţie deosebită, ce se doreşte a fi unicat nu numai în Bucovina, ci şi în ţară şi peste hotare.  Acest sfânt lăcaş de credinţă şi cultură va fi impunător prin dimensiunile ce le va avea şi anume: lungimea de 65m, lăţimea de 20 m şi înălţimea de 70 m, prevăzut cu două nivele: de 70 m (de peste 2 ori înălţimea unui bloc turn cu 10 etaje). 

like-facebookPartea de demisol, ce va fi destinată exclusiv activităţilor culturale şi filantropice, va avea un muzeu, o bibliotecă, o sală de lectură şi de conferinţe şi o cantină de ajutor social. Partea superioară, de la cota 0,00, va constitui un spaţiu liturgic divin.

„O asemenea lucrare nu se poate săvârşi fără jertfă, fără ajutor şi bunăvoinţă din partea bunilor creştini”, susține preotul Petru Argatu.

SAMSUNGDomnia sa arată în cererea înaintată primarului Ion Lungu că mai sunt necesare foarte multe lucrări între care cumpărarea și montarea mozaicului de Murano, confecționarea și montarea catapetesmei și a policandrelor,   a  sistemelor de încălzire în pardoseala din granit, a materialelor electrice la parter și subsol și cumpărarea  ușilor de intrare din lemn stratificat de stejar și a celor de la subsol din PVC,. Fața biseriească mai susține că este nevoie de achiziționarea materialelor și manopera la lucrările de finisaje de la subsol, montare de balustrade la balcoane, mai este nevoie de materiale și lucrări la rampe, scări și trepte, construirea și amenajarea intrărilor laterale cu structură, stîlpi, bolți, turle, șarpante, învelitoare, tablă de cupru, amenajări exterioare.

Una peste alta, muncipalitatea care a mai alocat fonduri Catedralei Ortodoxe ar trebui să aloce în continuare bani pentru ca aceasta să fie finalizată.
Deși municipiul Suceava e plin de biserici, preotul Argatu susține că „ vechile ctitorii voievodale zidite de peste 400 de ani, în majoritate de mici dimensiuni, au devenit neîncăpătoare pentru o populaţie de peste o sută de mii de locuitori, astfel că în entuziasmul popular al libertăţii credinţei strămoşeşti redobândită la 22 decembrie 1989, s-a luat înţeleapta decizie a ridicării în reşedinţa judeţului Suceava, a unei impunătoare Catedrale de proporţii monumentale (pentru 5000-6000 de credincioşi)”.SAMSUNG

 

Apel de Suflet  pentru a ajuta Catedrala Mileniului

Preotul paroh face un apel la credincoși să sponsorizeze în bani, valută sau orice alt mijloc pentru a continua lucrările la Catedrala Ortodoxă.„Pe această cale venim cu un APEL DE SUFLET de a ajuta la lucrările ce se execută la această CATEDRALĂ A MILENIULUI, care se ridică în cinstea eroilor martiri ai neamului nostru românesc.  În acest moment ne aflăm în imposibilitatea de a procura materiale de construcţie, deoarece preţurile cresc în ritm galopant, iar fondurile de finanţare se realizează în principal din contribuţia enoriaşilor care au şi ei probleme financiare şi posibilităţi foarte reduse. Din acest motiv lucrările înaintează foarte lent şi există pericolul să se deterioreze tot ceea ce s-a făcut cu multă trudă şi o cheltuială de peste 20 miliarde lei”.

Ce știe preotul paroh și nu spune este că vizavi de Palatul de Justiție din Suceava este un lăcaș de cult ridicat în cinstea eroilor martiri ai neamului românesc.

,,Pentru a putea înainta cu lucrările la această imensă CATEDRALĂ, este nevoie de cantităţi mari de materiale şi anume: cărămidă, oţel beton, ciment, agregate, cofraje, cuie, electrozi de sudură, sârmă de legat cofraje şi oţel beton, nisip, var, etc., la care se adaugă şi costul manoperei, totul însumând aproximativ 200 miliarde lei.

Venim cu acest APEL DE SUFLET, rugându-vă să ajutaţi la realizarea lucrărilor de construcţie la Catedrala “NAŞTEREA DOMNULUI“, în funcţie de posibilităţile fiecăruia:

–                     cu sponsorizare în bani, în conturile : 2511.1-1928.1/ROL – LEI,  2511.1-1928.3 – USD sau 2511.1-1928.5 – EURO deschise la B.C.R. Sucursala Suceava,

–                     sau sub alte forme de ajutor, de care consideraţi că dispuneţi în calitate de viitor CTITOR al CATEDRALEI, care cu mila lui Dumnezeu se zideşte.

Încredinţaţi că rugămintea noastră va avea ecou pozitiv în inima şi în sufletul tuturor oamenilor de bună credinţă, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să răsplătească toată fapta cea bună pe care o faceţi”, cam aşa sună apelul feței bisericești.

 

 


Loading...

loading...

1 Comentariu

  1. Leonard says:

    ..domnilor nu mai criticati Biserica, am mai vazut niste articole ale dumnevoastra criticand anumiti Preoti!! Criticati-i pe cei care ne conduc si nu sunt in stare de nimic, pe oamenii care fac lucruri necinstite zi de zi si nu-i observa nimeni!! Sunt multi de criticat nu Preotii. La aceasta Catedrala se vor ruga sute de generatii deacum inaite!!!! Drumurile azi se fac iar maine sunt sapate pentru ca incompetentii isi aduc amite ca ar mai schimba cate o conducta!!!

    Răspunde

Lăsați un comentariu

*