Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

Update! Nu renunţă. Minerii suceveni, în grevă pe termen nelimitat

mineriAproximativ 300 de mineri de la Exploatarea Minieră Crucea și Botușanu au refuzat, luni,să intre în șut după ce au aflat că salariile le-au fost diminuate cu 500 de lei. În prima parte a zilei, nu au intrat în subteran cei 130 de angajați, iar ulterior li s-a alăturat și schimbul doi care de aseamenea a refuzat să intre în șut. Prefectul declarase în prima parte a zilei că ar fi fost purtate discuții cu protestarii care  nu au mai vrut să coboare în subteran, ci s-au adunat să protesteze și că schimbul doi ar urma să meargă la lucru în suț. Numai că situația a  căpătat o altă întorsătură.

like-facebookȘi schimbul doi a intrat în grevă.

Minerii susțin că nu au ridicat salariile în întregime pentru luna ianuarie. Acest lucru s-a datorat faptului că în luna decembrie 2014 au primit un avans de 500 de lei la salariu şi probabil a fost o neclaritate legată de provenienţa acestor sume.  Lor nu li s-a explicat la vremea respectivă că la salariu li s-a mai adăugat un avans, ci ei au considerat că este un premiu. Din acest motiv salariile din luna ianuarie au fostdiminuate cu 500 de lei”, a spus Sinescu.

Tot el susţine că în ceea ce priveşte contractul colectiv de muncă, care este valabil până în iunie anul curent, toate prevederile referitoare la drepturile salariale ale minerilor au fost respectate.

De cealaltă parte, ortacii susțin că meritau să aibă prime la Crăciun mai ales că lucrează în situații de risc și sunt convinși că șefii lor au beneficiat de astfel de prime.  Minerii cer să le fie mărite salariile deoarece lucrează în condiții de risc în mina de uraniu din cauza radiațiilor.

Nu este pentru prima dată când aici au loc proteste. În luna martie  2014, minerii s-au blocat în subternat o zi și o noapte. Un protest de amploare s-a desfăşurat și în vara lui 2012, când aproximativ 300  de mineri s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare, dar şi pentru că o sută dintre aceştia urmau să fie trimişi în şomaj. Minerii au stat blocaţi în subteran atunci 36 de ore, protestul a luat sfârșit după ce conducerea CNU a promis că va căuta soluţii pentru  rezolvarea revendicărilor.

Mina de uraniu de la Crucea a rămas singura funcţională din România, minereul extras de aici fiind transportat şi prelucrat la Feldioara, iar mai apoi ajunge la Cernavodă, unde asigură funcţionarea reactoarelor nucleare. Mina de la Crucea are un regim special, fiind considerată un obiectiv de importanţă strategică.

 


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. FOTO! Un grup de tineri din Crucea s-a alătura protestului minerilor. Vezi de ce sunt nemulţumiţi! | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*