Marti 30 Aprilie 2024, Actualizat acum 120 zile 12:00 am

FOTO Ziua Unirii sărbătorită la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene

ziua unirii (9)La Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene, s-a desfășurat, sâmbătă, un complex de manifestări culturale, sub titulatura ”Ziua Unirii”. Organizatorul, Centrul Cultural Bucovina, prin responsabilele de eveniment, consultantele artistice Oana Sârbu- Botezat și Gabriela Teișanu ( cea care a făcut și oficiile de gazda a manifestării, totodată) a oferit publicului sucevean un spectacol de frumusețe și  culoare dar și o lecție consistentă de istorie. Conf. Univ. Dr. Florin Pintescu de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” a prezentat printr-o expunere concisă dar plină de substanță importanța Micii Uniri. A completat în mod fericit alocuțiunea reputatului istoric menționat mai sus, d-nul Romică Istrate, jurnalist, scriitor și prieten statornic al culturii sucevene.
like-facebookMeșteșugarul-artizan Nicolae Gheorghian a prezentat, de asemenea, motivele și dorințele care l-au convins să aleagă acest meșteșug greu și frumos al ”dantelăriei în lemn”, în cadrul vernisajului  expoziției ”Miniaturi religioase”. Spectacolul a continuat cu un program deosebit de muzică psaltică și corală susținută de Grupul psaltic ”Sf Ioan cel Nou”, apoi fiind rândul grupului vocal bărbătesc ”Bogdana” al Căminului Cultural din Bogdănești să interpreteze vechi cântece patriotice și de cătănie, însuflețind publicul și făcându-l să intoneze împreună piese muzicale nemuritoare din patrimoniul imaterial al neamului românesc.
Au mai fost prezenți la eveniment d-nul Viorel Varvaroi, manager al Centrului Cultural Bucovina și D-nul Ion Băițan, director al Școlii Populare de Artă ”Ion Irimescu”.
Gabriela Teișanu, consultant artistic în artă populară, a apreciat acțiunea culturală ca fiind o reușită ce a marcat cu succes o dată importantă în istoria neamului românesc: 24 ianuarie 1859, Unirea Mică, ziua când Moldova s-a unit cu Țara.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*