Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

Patron sucevean condamnat pentru fraude cu fonduri europene

judecat 2Un patron din judeţul Suceava a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru o fraudă cu fonduri europene de aproape jumătate de milion de euro. Este vorba despre patronul firmei Cominco SA, Gheorghe Gemănar, din Frasin.
like-facebook
El a fost condamnat cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani şi interzicerea pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

De asemenea, instanţa bucureşteană l-a trimis la muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile. De asemenea, judecătorii bucureşteni au confiscat de la inculpatul Gheorghe Gemănar suma de 431.083,84 de euro. Acesta mai trebuie să plătească, în solidar cu SC COMINCO SA, suma de 56.000 de euro, cu titlu de daune materiale. Decizia instanţei bucureştene este definitivă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2004 – mai 2005, Gheorghe Gemănar, în calitate de şef al societăţii, precum şi în cea de respon-sabil cu organizarea şi funcţionarea sistemului calităţii la obiectivul Tehnopolis, a prezentat situaţii lunare de lucrări atestând în mod nereal că au fost executate lucrări conforme cu documentaţia din contract, deşi de fapt, lucrările au fost realizate de către SC COMINCO SA cu alte materiale decât cele prevăzute. Prejudiciul creat în dauna Autorităţii Contractante prin utilizarea altor materiale decât cele prevăzute în documentele contractuale şi pentru care s-au făcut plăţile este în valoare de 431.083,84 de euro. În plus, SC COMINCO SA a achiziţionat materiale de construcţie prin impunerea pe circuitul comercial a firmei SC INTEC GRUP SRL Iaşi la care unul din asociaţi este nora inculpatului.

Livrarea succesivă între firme s-a realizat doar scriptic, în fapt materialele fiind expediate direct de la importator către utilizatorul final. Prin această intermediere SC INTEC GRUP SRL a încasat suma de 279.964.933 de lei fără a face niciun fel de activitate. Un alt proiect finanţat din fonduri PHARE la care contractul de lucrări a fost adjudecat de SC COMINCO SA, de această dată în asociere cu SC Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii – TIM SA Cluj Napoca, a fost Parcul Industrial Jibou, judeţul Sălaj, contractul fiind semnat cu Autoritatea Contractantă în data de 26 noiembrie 2002. In baza contractului de subantepriză încheiat cu reprezentanţii SC TIMP SA în mod nejustificat şi necomunicat Autorităţii Contractante, Gheorghe Gemănar a schimbat destinaţia sumei de 56.000 de euro, bani încasaţi de SC COMINCO SA cu titlu de comision, reprezentând cheltuială neprevăzută în contractul de lucrări închieat cu Autoritatea Contractantă. Societatea patronată de sucevean a lăsat datorii de 26 de milioane de euro.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*