Sâmbătă 18 Ianuarie 2025, Actualizat acum 17 zile 12:00 am

Căutătorul de comori de la Cacica este nemulţumit de recompensă

monedePaul Croitoriu, tânărul care a descoperit tezaurul monetar de la Cacica, a primit 30.000 de lei de la Consiliul Judeţean Suceava * suma este mult mai mică decât se aştepta * pe piaţa neagră monedele valorau peste 100.000 de euro

like-facebookAngajaţii Muzeului Bucovinei au evaluat în timp record tezaurul monetar, vechi de 2.300 de ani, scos din adâncuri de Paul Croitoriu în vara anului trecut. Comoara a fost găsită pe un câmp din localitatea Pârteştii de sus şi cuprinde 451 de piese. Peste 300 dintre monede au fost găsite şi predate de Paul Croitoriu în luna august 2014. Restul au fost identificate de arheologii muzeului, tot cu ajutorul căutătorului de comori. Pentru gestul său altruist, bărbatul din Cacica a fost recompensat de Guvern cu 10.000 de lei.
Este comoară, dar nu-i tezaur
După ce au ajuns la Muzeul Bucovinei, cele 300 de monede de pe vremea geto-dacilor au fost evaluate de un specialist, iar cel care le-a găsit şi predat a primit 30% din valoarea comorii, adică 30.000 de lei. Pentru că a fost corect, Paul a fost recompensat în total cu 40.000 de lei. Chiar şi aşa, tânărul ne-a transmis că nu este mulţumit şi că ar fi trebuit să primească din partea statului 45% şi nu o treime din valoarea comorii. Mai mult, el vrea să fie recompensat şi pentru cele aproape 150 de monede pe care le-au dezgropat arheologii muzeului cu ajutorul său. Ca să-şi apere drepturile, Paul şi-a angajat şi o avocată. „Spunem că despăgubirea nu este integrală întrucât de la evaluare au fost omise un număr de aproximativ 150 de monede găsite în zilele de 3 şi 4 septembrie 2014 la o distanţă de câţiva metri de locul unde au fost găsite primele 300 de monede. Aşadar pentru cele 150 de monede găsite ulterior de clientul meu nu fost acordata nici măcar recompensa de 30% obligatorie conform art. 49 alin. 4 din Legea nr. 182/2000”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ingrid Solcan, avocata lui Paul Croitoriu.
Avocata ne-a spus că potrivit legii, Paul ar fi trebuit să primească şi o bonificaţie suplimentară de 15% din valoarea comorii. Şi asta pentru că în raportul de evaluare întocmit de specialişti se arată că descoperirea făcută de clientul ei este cea mai importantă din ultimii 30 de ani la nivelul judeţului Suceava. Culmea este că directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, îi dă dreptate avocatei, recunoscând că descoperirea este extrem de important. Pe de altă parte, Ursu susţine că bonificaţia pe care o cere Paul Croitoriu se acordă doar pentru comorile clasificate la categoria „tezaur”. Or, monedele geto-dacice fac parte din categoria „fond”.
În ciuda neînţelegerilor iscate, Paul Croitoriu a devenit un model pentru tinerii din Suceava care au detectoare de metale. Recent, doi fraţi din Pătrăuţi au predat Direcţiei pentru Cultură şapte inele din secolul al XVII-lea.
„În măsura în care domnului Croitoriu Paul nu i se va acorda recompensa integrală pentru descoperirea făcută, urmează să ne adresăm instanţei de judecată” — avocata Ingrid Solcan.

Sursa: ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*