Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

Afacerist condamnat la închisoare pentru evaziune. Soţia l-a ajutat să încalce legea

judecatDoi soţi din judeţul Suceava au fost condamnaţi la închisoare pentru evaziune fiscală. Petria Ghiaţă, de 48 de ani, a fost condamnat, luni, de magistraţii Tribunalului Suceava la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, iar soţia sa, Nicoleta Ghiaţă, de 50 de ani, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani  pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. De asemenea, un complice al acestora, Gabriel Doru Moisa a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Aceştia au fost trimişi în judecată în 2013 pentru o evaziune fiscală de 1,1 milioane de lei.

like-facebookPotrivit deciziei instanţei, „inculpaţii Petria Ghiaţă și Nicoleta Ghiaţă, în solidat cu partea responsabilă civilmente SC DIG Construct SRL Suceava – lichidator judiciar LEX GRUP REORGANIZARE IPURL Suceava la plata sumei de 1.136.596 de lei – prejudiciu total”. Decizia instanţei nu este definitivă.

Potrivit procurorilor, Petria Ghiaţă, în calitate de administrator special al SC Dig Construct SRL din municipiul Suceava, la data de 5 noiembrie 2009, profitând de starea de insolvenţă în care era societatea, a cumpărat două agregate frigorifice de la o societate din Bistriţa, pe care le-a vândut ulterior altor firme. Pentru a părea că operaţiunea este legală și pentru a nu plătit TVA-ul, a facturat fictiv operaţiunea către o a treia societate comercială din municipiul Vatra Dornei, firmă cu un comportament fiscal fictiv, modalitate prin care a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 85.757 de lei. În perioada noiembrie – decembrie 2009, timp în care SC Dig Construct SRL era în insolvenţă, Petria Ghiaţă având controlul asupra unei firme cu comportament fiscal tipic firmelor fantomă a achiziţionat de la Metro – Suceava mai multe bunuri pe care le-a vândut ulterior în regim de taxare inversă, emiţând în fals 70 de facturi fiscale în valoare totală de 3.351.942,2 de lei către o societate din judeţul Bihor, creând aparenţa de legalitate a acestor operaţiuni, în realitate mărfurile fiind comercializate către alţi consumatori finali, urmărindu-se prin livrarea directă către beneficiarii finali a mărfurilor la preţuri diminuate și fără TVA – prin încălcarea regulilor privind măsurile fiscale simplificate de taxare inversă – neevidenţierea, necolectarea și nevirarea la bugetul de stat a unei TVA în valoare de 632.744 de lei.

Mai mult decât atât, în perioada septembrie – octombrie 2009, Petria Ghiaţă a cumpărat mai multe cantităţi de zahăr de la o societate comercială din municipiul București, pe care ulterior a comercializat-o la diferite persoane fizice și juridice, însă pentru a da aparenţă de legalitate, a evidenţiat fictiv în contabilitatea firmei 12 facturi fiscale emise de o societate din municipiul Bacău, reușindu-se prejudicierea statului cu suma de 164.089 de lei. În perioada septembrie – noiembrie 2009, Petria Ghiaţă a achiziţionat în regim de taxare inversă 14.414,2 tone lignit energetic pe care le-a livrat către o societate de distribuţie a energiei termice din municipiul Bacău, însă în documentele justificative a evidenţiat livrări fictive către alte firme din judeţele Bacău și Bihor, până când circuitul s-a închis la beneficiarul final. Pentru derularea acestei activităţi infracţionale au fost evidenţiate în fals în contabilitatea firmei 17 facturi fiscale, urmărindu-se neplata către stat a TVA-ului în valoare de 254.006 de lei.
El a fost ajutat de soţia sa, contabilă la SC Dig Contruct SRL Suceava, dar şi de Gabriel Doru Moisa.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*