Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Galerie FOTO! Mii de oameni au asistat la Festivalul de datini şi obiceiuri de la Suceava

SAMSUNGCateva mii de oameni au asistat, în a treia zi de Crăciun, la Festivalul de datini și Obiceiuri de iarnă „După datina străbună”, manifestare care s-a desfășurat în municipiul Suceava. A fost un spectacol al culorii, o paradă a costumelor, a dansurilor specifice obiceurilor de Anul Nou. Au participat 36 de formații de cete, benzi și  urători din județul Suceava, dar și invitați din Republica Moldova și județul Iași. Între miile de suceveni de pe întreg județul veniți să vadă festivalul s-au aflat și români care lucrează în străinătate, dar care au ținut să vină acasă de Crăciun, să petreacă sărbătorile de sfârșit de an în Bucovina. Nu au lipsit prefectul Sucevei, Florin Sinescu, președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, și senatorul PSD, Neculai Bereanu.
 
Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că păstrarea tradițiilor și în mod special a obiceiurilor de iarnă  este  una din prioritățile județului.
„Este deja o tradiție ca grupuri de urători de pe întreg județul să se reunească în cadrul Festivalului de datini și obiceuri de iarnă. Și în acest an sunt mii de oameni veniți special să asiste, iar peste 1300 de urători sunt angrenați în cadrul acestui eveniment care se desfășoară în cadrul proiectului Crăciun în Bucovina și în alte localități din județ nu numai în Suceava”, a spus Nechifor.
Multe dintre formații au venit însoțite de primarii localităților cum ar fi comunele Drăgușeni, Boroaia, Hânțești și Zvorâștea.  Căiuții de la Zvorâștea, Ursul, Urâții, Irozii, Malanca, cerbul de la Corlata sunt doar câteva din cetele de urători și colindători care au participat la tradiționalul festival.
like-facebook Cei care au deschis parada au fost buciumașii însoțiți de plugul stars de boi din Câmpulung Moldovenesc.  Evenimentul a constat într-o paradă şi un spectacol de excepție, care a încântat privirile miilor de spectatori. În cadrul paradei, toţi participanţii, îmbărcaţi şi costumaţi cum spun vechile tradiţii, au dansat, au urat şi au colindat străzile Sucevei pe traseul  Primăria Suceava-esplanada Casei de Cultură. S-a circulat pe un singur sens.
După încheierea paradei şi prezentarea costumelor, pe o scenă amplasată în fața Casei de Cultură din Suceava, fiecare ansamblu a prezentat un moment artistic tradiţional. Ediția din acest an s-a îmbogățit cu ansamblul Țărăncuța din raionul Ialoveni -Republica Moldova condus de Galina Tonu. Nu numai suceveni au venit la festival ci și străini, prntre aceștia și italianul Gigliarano Domenico din Calabria.
„Am fost acum cinci ani pentru prima dată în România și acum patru ani am prins un festival asemenător. Am ținut ca în acest an să revin din nou  aici împreună cu prietena mea care este din Suceava și să sărbătorim Crăciunul și Anul Nou aici. E ceva frumos, ceea ce nu este in Italia. Îmi place enorm”, ne-a spus italianul.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*