Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, din judeţul Suceava, scos de sub urmărire penală

BOBOTEAZA - CONSTANTADupă ce a ținut  cap de afiș la știri, IPS Teodosie a scăpat basma curată. Oficiali din DNA au declarat, luni, că în urma verificărilor făcute în dosarul lui IPS Teodosie, originar din Dorna Arini, județul Suceava,  s-a dispus, recent, scoaterea acestuia de sub urmărire penală.
Pe 12 septembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţa că arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care este şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Univesitatea “Ovidius” Constanţa, este acuzat de luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană, pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie.
DNA preciza că în acelaşi dosar este urmărit penal şi Bogdan Florin Chiriluţă, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mită.
IPS Teodosie a construit una dintre cele mai moderne complexe monahale dîn satul natal, Gheorghițeni, comuna Drna Arini. Mănăstirea “Acoperământul Maicii Domnului  a fost ridicată între anii 1999-2000,biserica a fost ridicată în stil maramureșan. Istoria lăcaşului actual începe în anul 1999, când arhiepiscopul de Constanţa, ÎPS Teodosie, a primit de la părinţii săi drept moştenire aproape un hectar de teren. Cum călugării şi înalţii ierarhi nu au voie să deţină averi personale, întrucât au depus aşa-numitul jurământ de sărăcie, Teodosie a donat terenul bisericii şi a decis să construiască pe el o mănăstire, care avea să primească hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. Lucrările au  pornit  cu biserica, stăreţia, chiliile pentru maici şi clopotniţa. Toate acestea au fost ridicate cu ajutorul donaţiilor strânse atât de la localnici, dar şi din arhiepiscopia Tomisului. Începând cu anul 2003 a fost construit spaţiul de cazare cu cinci etaje, un pavilion administrativ, spaţii de producţie. Totodată, mănăstirea a cumpărat alte terenuri în împrejurimi, însumând aproape 20 de hectare. Se spune că investiţia ar fi costat patru milioane de euro. oate clădirile acestui lăcaş unic în România sunt din lemn de stejar şi au elemente arhitectonice sculptate tradiţional, în stil specific maramureşean.Clopotniţa, aflată la intrare, are 60 de metri înălţime şi găzduieşte 24 de clopote, dintre care cel mai mare cântăreşte 5 tone. Acestea au fost fabricate în Austria, fiind acţionate printr-un sistem computerizat şi formând un carillon cu telecomandă  care se aude până pe culmile din apropiere. Ca un fapt inedit, crucea de pe acoperiş a fost montată cu ajutorul unui elicopter.

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*