Luni 13 Mai 2024, Actualizat acum 133 zile 12:00 am

Suceveanul care sculptează obiecte de mobilier pentru bisericile românești din toată lumea

sculptorAre un har aparte. Niciodată nu a dat înapoi pentru că a știu că va reuși.  Catapetesmele făcute de un sucevean au ajuns în bisericile românești din Sicilia, Australia și California.  Chiar dacă este un an în care criza și-a spus din nou cuvântul, Ionel Șchiopu, de 32 ani,  din satul Slătioara, comuna suceveană Râșca, spune că afacerea cu mobilier religios i-a mers din plin. Ionel se mândrește cu sutele de creații în lemn, cele mai multe fiind obiecte religioase.

A absolvit Liceul Agricol din municipiul Fălticeni și Facultatea de Istorie –Geografie a Universității  „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Și dacă pînă acum doi ani  a lucrat doar pentru biserici românești din Europa acum comenzile s-au extins și peste oceane.

Am făcut o catapeteasmă pentru biserica din Canicatti –Sicilia, dar și pentru alte biserici româmești din Italia. Eram un sculptor de obiecte religioase într-un sat de care puțini știu. Am reușit să îmi extind lucrarea și încet, încet să dau mână de lucru și altor consăteni”, ne-a spus suceveanul.

biserica2Sculpturile de mobilier religios au  fost apreciate de românii care sunt stabiliți în zonă și care trec pragul bisericii ortodoxe de câte ori simt că vor să fie mai aproape de Dumnezeu. El a sculptat iconostase, dar şi alte obiecte religioase pentru biserici din mai multe județe din ţară, din Germania şi din Ucraina.

El este pasionat de sculptura în lemn încă din copilărie şi iniţiează alţi tineri pasionaţi. Din mânile lui au ieşit  sute de creaţii, cele mai multe fiind obiecte religioase.  Prelucrarea artistică a lemnului nu a rămas numai o pasiune, ci este şi modul prin care  tânărul îşi câştigă banii necesari traiului.  Şi-a făcut propriul atelier încă din anii şcolii, în lăcaşul de cult al preotului Bostan Vasile, din Slătioara, de la care “a furat” meserie. Dragostea pentru modelarea lemnului i-a fost insuflată de  bunicul său, tâmplar de meserie, care încă îi mai dă sfaturi în această privinţă. Creaţiile lui  Ionel Şchiopu sunt realizate în mare parte din lemn de stejar, brad, tei, frasin şi paltin.like-facebook

Am început să sculptez la atelier pe când eram elev la Şcoala Generală din localitate. Făceam din lemn figuri geometrice, iconiţe, iar pe parcursul anilor am trecut la realizat  rame de oglinzi sau fotografii, panoplii pentru trofee, draperii, de  nevoie am făcut şi tâmplărie pentru şcoli, gospodării şi primării. În timp, am ajuns să fac 90% mobilier bisericesc, de la strane, catapetesme la uşi, ferestre şi alte obiecte de mobilier religios. Am avut şi  comenzi externe. Totul este sculptat. Pentru o lucrare, aşa, pentru mine, n-am mai avut vreme de ani… Vedeţi, am intrat în horă trebuie să merg mai departe. De ce bisericesc? Sincer, pentru că mobilier sculptat îşi permit puţini… Mai durează şi vreo cinci-şase luni până-l termini. La biserici, din puţin se face mult, preoţii se descurcă…”, ne-a spus Ionel Şchiopu.

El ne-a povestit că lucrează cu ustensile şi utilaje pe care şi le-a confecţionat singur, în adolescenţă, puţine fiind înlocuite în ultimii ani cu unelte moderne. Mobilerul religios este sculptat manual, migălos, cu dalta.

Ionel Şchiopu vrea să transmită această meserie şi altor tineri, peste 50 de elevi şi studenţi trecându-i pragul atelierului pentru a învăţa din tainele sculpturii.

Trebuie să-ţi placă în primul rând să sculptezi, să ştii să dai lemnului o formă şi să ai răbdare”, susţine sculptorul. Deşi se mândreşte cu sute de lucrări, Ionel Şchiopu consideră că nu se poate numi artist.

Sunt mulţumit atunci când termin o lucrare religioasă sau chiar un obiect casnic, dar şi mai bucuros sunt când văd că ceea ce fac este apreciat de cel care a făcut comanda”, ne-a mai spus tânărul.

Faptul că foarte mulți tineri după Revoluție nu își găseau  un loc de muncă bine plătit în țară l-a determinat pe sucevean să ia calea străinătății. A lucrat ca muncitor în construcții în Spania însă nu a abandonat sculptura.

Timp de cinci luni, în 2007 am lucrat la o catapeteasmă în Spania. Terminam treaba pe șantier iar când reveneam la casa unde locuiam,mă apucam de sculptură. Aveam o comandă pentru o catapeteasmă la biserica din apropierea stațiunii Băile Felix iar  la întoarcere în țară am ansambalat-o în lăcașul  de cult.Am făcut obiecte de mobilier religios  pentru biserici din Buda,Podeni, Bunești, toate din județul Suceava dar și pentru Catedrala din municipiul Câmpulung Moldovenesc. Am făcut  o troiță din lemn la Dumbrăveni”,  ne-a spus Ionel Șchiopu. Suceveanul  a avut comenzi de mobilier religios pentru biserici din Pătrăuți, Broscăuți, Storojeneț, dincolo de frontieră, în  Ucraina,  dar și pentru biserici din Germania.

Prima mea lucrare  și cartea mea de vizită aș putea spune care m-a lansat în sculptura religioasă a fost  tot mobilierul religios realizat pentru biserica din Băile Lipova,județul Arad”, a spus  suceveanul.

 

 

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*