Marti 14 Mai 2024, Actualizat acum 134 zile 12:00 am

Cartofi mov, buni pentru diabetici, cultivaţi în grădina unui sucevean

cartofi (2)Un sucevean cultivă în grădina sa cartofi roz-mov şi spune  că sunt benefici în anumite afecţiuni. Sămânţa o are de la bunicii săi şi este foarte mândru că  reuşit să păstreze această specie.
Vasile Mătesoaia din Dumbrăveni, județul Suceava, este de meserie mecanic auto, a renunţat la această meserie şi s-a apucat de legumicultură.
Printre culturile sale se găsesc şi câteva straturi de cartofi roz-mov.
like-facebookEl ne-a destăinuit că cultivă  de vreo 30 de ani cartoful roz, e gena românească, nu e adus de nicăieri .
„Îl cultiv pe pământul pamantul nostru de pe timpul lui Nicolae Ceausescu. Nu e o noutate, doar că lumea nu este interesată să îl cultive, s-a obișnuit cu cartoful alb”, spune suceveanul.
cartofi (1)Nimeni nu mai are astfel de cartofi în judeţul Suceava. Legumicultorul susţine că acest tip de cartof este foarte bun în diabet.
Nu se îngrijeşte greu acest tip de cartof, însă trebuie folosite doar îngrăşăminte naturale.
Îl păstrez încă, e bun pentru diabet, are substanţa umedă şi se foloseşte pentru  salate pentru că nu se sfărâmă – e soi românesc. Cultiv doar pentru consumul propriu și  care mă mai întreabă, pentru sămânţă. Ca îngrășământ nu merge  cu îngrăşăminte chimice pentru că se pietrifică pământul, merge doar cu gunoi de porc”,  mai spune fermierul care a precizat că se fac cam  tot aceleaşi cheltuieli, dar caută să fie totul ecologic în tehnologia lui de la cultivare până la recoltare.
Vasila Matrășoaia este de 50 de ani legumicultor şi speră ca în câţiva ani să scoată şi acest tip de cartof la vânzare.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*