Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Dumitru Morhan va sta trei ani şi şase luni la închisoare

morhanPreședintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România,  suceveanul Dumitru Morhan va sta 3 ani și șase luni la închisoare. Decizia a fost atacată la instanța superioară.   Suceveanul se află la un tratament în Ucraina și a fost reprezentat la proces de un apărător.
Luni, Tribunalul Suceava a  admis cererea de contopire pedepse formulată de condamnatul Morhan Dumitru și a descontopit  pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată  de Tribunalul Suceava  şi rămasă definitivă prin decizia penală a ÎCCJ.
like-facebookInstanta din Suceava a repus în individualitate pedepsele: respectiv  2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată,   2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de înşelăciune,  şi interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de 2 ani, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale, parte vătămată fiind Tcaciuc Virginia- 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privat – 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de înşelăciune  pe o perioadă de 2 ani, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale, parte vătămată fiind Uniunea Ucrainenilor din România. Chiar dacă în dosarul de înșelăciune,pedepasa de la șase ani aplicată inițial la instanța din Suceava a fost redusă la ICCJ la doi ani și șase luni de închisoare, la termenul de luni, 22 septembrie, când avocatul inculpatului a cerut contopirea pedepselor, instanța a decis să îi aplice un spor de un an.
 
Tribunalul Suceava descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Morhan Dumitru pronunţată de Tribunalul Suceava, modificată în parte prin decizia penală nr. 164 din 23.12.2013 pronunţată de Curtea de Apel Suceava  şi rămasă definitivă prin decizia penală nr. 2068 din 19.06.2014 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  şi repune în individualitate pedepsele:-1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune  parte vătămată SC Select 95 SRL Bucureşti şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor , 1  an şi 6  luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la participaţie improprie la evaziune fiscală .  Constată că s-a încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată  ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale.
 
Constată că infracţiunile pentru care inculpatul Morhan Dumitru a fost condamnat prin sentinţele penale mai sus menţionate sunt concurente şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare sporită cu 1 (un) an, inculpatul urmând să execute pedeapsa de 3  ani şi 6 luni şi interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de 3 ani, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale. 
Instanța.după deliberări a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului Morhan Dumitru perioada executată de la data de 5 noiembrie 2012 la data de 15 aprilie 2014. Anulează mandatele de executare nr. 263/2011 emis la data de 19.06.2014 de Tribunalul Suceava şi nr. 1275/2014 emis la data de 07.04.2014 de Judecătoria Botoşani şi toate formele de executare subsecvente şi dispune emiterea unui nou mandat conform prezentei. În baza art. 275 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. 

Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*