Pompierii Români aniversează 166 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii din 13 septembrie 1848. Atunci s-a scris cu litere de aur ISTORIA ŢĂRII, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român. Ducând mai departe tradiţia Armei, pompierii au respectat şi îndeplinit cu abnegaţie misiunile încredinţate nobilei profesii de salvator.
La ceas aniversar, pompierii militari suceveni au marcat această sărbătoare cu o serie de activităţi premergătoare, desfăşurate la sediul inspectoratului. După prezentarea mesajelor de felicitare ale preşedintelui României, primului ministru, ministrului M.A.I., secretarului de stat în M.A.I.- dr. Raed Arafat, inspectorului general şi al inspectorului şef, au urmat avansările în grad înainte de termen.
Anual, de ziua armei, pompierii care obţin rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor specifice, sunt avansaţi în gradul următor înaintea expirării stagiului minim. Astfel, în temeiul Ordinului ministrului Afacerilor Interne şi al inspectorului general al I.G.S.U., au fost înaintaţi în gradul următor doi ofiţeri şi cinci subofiţeri.
Tot în acest cadru festiv, pentru 50 de pompieri militari s-au conferit/acordat diplome de merit, de onoare şi de excelenţă, plachete onorifice, embleme de merit, distincţii de serviciu-insigne simbol şi insigne onorifice, pentru rezultatele obţinute.
Festivitatea a continuat cu un simpozion dedicat „Bătăliei din Dealul Spirii”, „Zilei Pompierilor din România” şi Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş – patronul spiritual al pompierilor, cu participarea diaconului prof.dr. Vasile M. Demciuc, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.
De asemenea, în cursul acestei săptămâni, au fost prezentate în cadrul expoziţei „Arc peste timp”, mai multe documente şi fotocopii din Arhivele Naţionale, cu file din istoria pompierilor suceveni şi evoluţia formaţiunilor din domeniul situaţiilor de urgenţă, atât la sediul inspectoratului cât şi la cel al Palatului Administrativ.