Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Patronul fabricii de seringi din Suceava, Vincenzo Nuzziello, judecat în Italia pentru corupţie

Angajaţii fabricii de seringi din Suceava, Genko Group SA, au solicitat din nou, pentru ieri, întrunirea Comisiei de Dialog Social pentru identificarea unei modalităţi de convingere a patronatului italian al firmei să achite salariile restante. La şedinţa de ieri, sindicaliştii ROMSER au arătat că, deşi la ultimele negocieri, care au avut loc în data de 23 iunie a.c., patronatul s-a angajat că va achita o parte din salariile restante până în data de 27 iunie, în realitate acest lucru nu s-a întâmplat. Ca urmare, angajaţii refuză să mai meargă la muncă fără bani, mai ales că nu şi-au mai primit salariile de circa opt luni.

La multitudinea de întrebări venite din partea prefectului de Suceava, Florin Sinescu, a administratorului public al judeţului, Lăcrămioara Loghin, şi a sindicaliştilor, administratorul firmei Genko Group SA Suceava, Bogdan Bolohan, nu a avut nici un răspuns.

„Domnul director general a promis că până la sfârşitul săptămânii va da o parte din salarii pentru a se vedea bunăvoinţa pentru ca activitatea să meargă mai departe”, a spus Bogdan Bolohan. Acesta a confirmat că marfa produsă la fabrica din Suceava este exportată, dar susţine că banii se încasează foarte greu şi că Genko Italia, firma prin care se face vânzarea în Italia a produselor fabricate la Suceava, are de încasat de la spitale italiene facturi restante din 2012.

„Patronul acuză criza din Italia şi roagă autorităţile locale să dea o nouă convocare pentru Comisia de Dialog Social pentru a putea şi el să ajungă”, a spus Bogdan Bolohan.

 

Prin licitaţii trucate, consumabile medicale la 1,92 de euro cutia au fost achiziţionate de spitale cu 463 de euro cutia, de 250 de ori mai scump

Cel care ar trebui să ajungă să dea explicaţii la Suceava este preşedintele Consiliului de Administraţie şi director general al Genko Group Suceava, Vincenzo Nuzziello. Problemele de la Suceava pălesc, însă, în faţa celor pe care Vincenzo Nuzziello le are cu justiţia italiană. Astfel, anul trecut, în aprilie, la tribunalul din Foggia a început un proces în care Nuzziello este trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Departamentul antifraudă al Carabinierilor (NAS) din Bari ne-a confirmat, ieri, că „investitorul strategic” din Suceava este una şi aceeaşi persoană cu cea pe care Carabinierii NAS din Bari şi Procuratura din Foggia o acuză, alături de alte 19 persoane, de trucarea unor licitaţii de achiziţionare de materiale şi echipamente medicale, mită, trafic de influenţă, fals în detrimentul serviciului naţional de sănătate şi fraudă împotriva statului italian.

Presa din Foggia scrie că cei acuzaţi, printre care se numără şi funcţionari de stat, au înşelat agenţia sanitară locală ASL, determinând-o cu complicitatea unor funcţionari mituiţi cu bani, excursii şi weekenduri gratis la hoteluri de lux, să cumpere echipamente medicale şi materiale sanitare la preţuri cu mult mai mari faţă de preţul de piaţă, ulterior aparatura rămânând abandonată în depozitele unor spitale din provincia Foggia.

Anchetatorii au descoperit că un singur dispozitiv pe care ASL l-a cumpărat cu 3.240 de euro avea un cost normal de 240 de euro. De asemenea, consumabile medicale s-au cumpărat cu 463 de euro cutia, de 250 de ori mai scump faţă de costul real, de 1,92 de euro cutia. Patru sisteme informatice T-Med au fost achiziţionate pentru spitalele de stat italiene cu 208.000 euro fiecare, de şapte ori mai scump faţă de preţul real, de 30.000 de euro.

 

În octombrie 2013, Curtea din Foggia a emis un ordin de confiscare a unei sume echivalente cu profitul ilicit din această afacere, de peste două milioane de euro

În această afacere sunt implicate, potrivit anchetatorilor, cinci firme controlate indirect de Nuzziello – CSS Foggia, Shuttle Medical, Genko Italia, For Medical și Effe Multiutility de Urbino, care au reușit să câștige fraudulos licitaţii.

După finalizarea anchetei, Nuzziello a fost arestat, în martie 2011, la fel ca şi doi oficiali ai ASL Foggia. În iunie 2012 a fost eliberat, dar procesul nu s-a încheiat.El şi alte şase persoane implicate în acest dosar beneficiază însă de o procedură prevăzută de legea italiană, care presupune că recunoaşterea vinovăţiei duce la diminuarea pedepsei.

Anchetatorii au stabilit abia în octombrie 2013 prejudiciul total, la suma de 2,14 milioane de euro, iar Curtea din Foggia a emis un ordin de confiscare de la cei vinovaţi a unei sume echivalente cu profitul ilicit, de peste două milioane de euro. De asemenea, au fost sigilate patru proprietăţi şi două vehicule, dar nu dispunem de informaţiile referitoare la numele celor împotriva cărora s-a luat această măsură.

La momentul în care Genko Med Group SRL a  preluat 98,76% din pachetul de acţiuni al SC Famos SA Suceava, în anul 2007, Nuzziello avea deja la activ o arestare pentru corupţie, din anul 2006. Asociaţia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) nu a avut însă nici o problemă în a-i vinde pachetul majoritar de acţiuni.

Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*