Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

INTERVIU! Eleva de 10 la Bacalaureat: Vreau să dau la Medicină

Ioana Denisa Iordache

Adolescenta care a obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat, în sesiunea iunie- iulie 2014, are planuri mari. Ioana Denisa Iordache, de la Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei vrea să urmeze Facultatea de Medicină şi susţine că s-a pregătit instens pentru examene.

Absolventa de 10 spune că orice elev care învaţă constant pe parcursul anilor de studiu poate obţine 10 la Bacalaureat.

Reporter: Eşti singura elevă din judeţul Suceava care a obţinut media 10 la Bacalaureat. Te-ai aşteptat la acest rezultat?
Ioana Iordache: La două dintre materii mă aşteptam să iau notă maximă, dar la română, speram să fie o notă cât mai mare, dar nu mă aşteptam să iau chiar zece.

Rep: De ce? Nu erai sigură pe tine? Aveai probleme la limba română?
Ioana Iordache: Nu, este vorba despre subiectivism, adică se obţine destul de greu nota zece şi …

Rep: Câtă muncă stă în spatele acestui rezultat?
Ioana Iordache: Păi începând cu clasa a XII-a am lucrat constant, adică am învăţat în fiecare zi, la fiecare materie.

Rep: Ai făcut pregătire?
Ioana Iordache: Da, am lucrat şi în particular.
Rep: Ce spun părinţii tăi, ce spun apropiaţii de nota pe care ai obţinut-o?
Ioana Iordache: Au fost foarte fericiţi când au văzut rezultatul. Se aşteptau să iau note foarte mari şi sunt foarte mândri de mine.
Rep: De regulă, elevii au emoţii la matematică. La tine cum a fost?
Ioana Iordache: Am avut emoţii, dar am lucrat foarte mult anul acesta la matematică şi am ajuns să ştiu să fac orice tip de subiect şi acum am luat note foarte mari şi la simulare şi am zis că dacă o să iau tot aşa o să fie foarte bine. Şi la Biologie am învăţat foarte mult şi ştiam materia pentru că mă pregătesc ca să merg la admitere la medicină şi …

Rep: Chiar voiam să te întreb ce planuri ai pentru viitor…
Ioana Iordache: Vreau să fac Medicina, la Iaşi. De asta zic că mi-a fost uşor că am învăţat din timp şi acum a trebuit doar să mai repet.

Rep: Cât este de important rolul profesorilor pentru obţinerea unui astfel de rezultat?
Ioana Iordache: Consider că un rol foarte important. Un profesor foarte bun te poate pregăti şi îţi poate da sfaturi foarte bune, dar în acelaşi timp, tu, ca şi elev, trebuie să lucrezi în paralel pentru că nu o să ai cum să ai rezultate foarte bune dacă nu depui o muncă pe lângă ceea ce înveţi la şcoală, în plus.

Rep: Dar rolul părinţilor?
Ioana Iordache: Mereu m-au susţinut şi mi-au zis să învăţ.

Rep: Ai discutat cu colegii tăi? De ce crezi că ei nu au obţinut rezultate la fel de bune?
Ioana Iordache: Majoritatea colegilor mei au luat note foarte bune, dar am discutat şi cu ei. Acum, depinde de pregătirea pe care o ai. Au şi ei rezultate foarte bune, adică sunt următorii după bine. Unii nu au fost foarte implicaţi, dar majoritatea dintre ei au învăţat şi au luat note destul de bune.

Rep: Tu crezi că rezultatele obţinute la examenul de Bacalaureat reflectă într-adevăr gradul de inteligenţă al elevilor?
Ioana Iordache: În mare parte da, adică e munca ta, adică ai învăţat patru şi acum este un examen de maturitate, dar de acum încolo cred că o să se vadă mai bine valoarea fiecăruia.

Rep: Ai avut timp şi de distracţie? Totuţi eşti o adolescentă…Ori te-ai axat doar pe studiu?
Ioana Iordache: Eu am avut timp şi să ies şi să stau şi cu colegii mei, dar m-am axat  pe studiu. Nu pot să spun că am stat numai în casă să învăţ, adică am ştiut să îmbin şi utilul cu plăcutul. Mi-am făcut un program de lucru şi am avut şi timp liber.

Rep: Crezi că fără pregătire în particular ar putea un elev să ia notă maximă?
Ioana Iordache: Nu cred, pentru că mereu ai nevoie, acolo, de un indiciu.De exemplu, la matematică, să îţi explice cineva cum se face exerciţiul acela şi contează foarte mult să îţi explice cineva bine. La materii, de exemplu cum e biologia, oricine poate să înveţe singur şi să ia notă cât mai mare, dar la materiile de pe partea reală mereu cred că trebuie să ai pe cineva care să te ajute şi să îţi explice.

Rep: Este ceva ce ai schimba  la sistemul de învăţământ din România? Îţi convine cum se desfăşoară examenul de Bacalaureat?
Ioana Iordache: Nu  aş schimba…Pe noi nu ne deranjează că ne-au filmat. Acum chiar fiecare cât a ştiut atât a luat şi cred că ar trebui să fie aşa şi de acum încolo pentru că, dacă stai şi înveţi patru ani, de ce să nu ai beneficii după?


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Promovabilitate de 67.32%, la bacalaureat, în judeţul Suceava, după contestaţii | SuceavaNews.ro

Lăsați un comentariu

*