Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

Scandalul subvenţiilor de la APIA. Toţi cei implicaţi, lăsaţi în libertate

Toți cei implicați în scandalul subvenţiilor acordate ilegal de la APIA Suceava  au fost lăsați în libertate. Joi  noapte, după cinci ore de audieri,  ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore ale directorului central APIA Gheorghe Benu, directoarei adjuncte de la APIA Suceava, Delia  Moldovanu, consilierului județean  Ioan Piticari şi medicului veterinar concesionar  Neculai Toma au expirat, ei fiind lăsaţi în libertate până la pronunţarea unei decizii cu privire la arestarea lor preventivă. Joi noapte, la ora 23.30, instanţa a decis să-i elibereze sub control judiciar pe Ioan Piticari şi pe Neculai Toma, iar pronunţarea privind arestarea preventivă a directorului general APIA, Gheorghe Benu, şi a directoarei adjuncte de la APIA Suceava, Delia Moldoveanu, va avea loc vineri.
Dacă consilierul județean Ioan Piticari a fost adus la instanța pe ușa principala a Palatului de Justiție, nu același lucru se poate spune de ceilalți trei, care au fost aduși cu duba Poliției pe ușa laterală pentru a scăpa de ochii presei.
Serviciul Teritorial Suceava al DNA a demarat miercuri, 4 iunie 2014, în urma unei anchete iniţiate de la începutul anului, descinderi la sediul APIA Suceava, la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură central, din municipiul Bucureşti, la DSVSA Suceava, dar şi la alte câteva locaţii din judeţele Suceava, Iaşi şi Dâmboviţa, în scopul destructurării unui grup infracţional a cărei conducător era chiar directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovanu, care, împreună cu mai mulţi complici – funcţionari publici din instituţia unde lucrează, alţi funcţionari de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, medici veterinari şi apropiaţi, au pus la cale o strategie prin care parohii şi mănăstiri, entităţi deţinătoare de teren agricol ori de animale, dar şi alţi fermieri, au încasat nejustificat bani din bugetul european în contul subvenţiilor oferite pentru sectorul zootehnic ori pentru suprafaţa de teren exploatată agricol.
Valoarea prejudiciului produs prin înscrieri în fals în baza de date a APIA central, operaţiune efectuată în serverul central de către lucrătorii Agenţiei de plăţi de la Suceava, depăşeşte 5 milioane de lei ( aproximativ 1,2 milioane de euro).
Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.
Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.
Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.
Totodată, potrivit procurorilor, având în vedere cercetările efectuate de DNA Suceava începând cu luna decembrie 2013, reprezentanţi ai APIA Suceava şi APIA central au făcut o serie de demersuri astfel încât să facă dificile acţiunile de control ale persoanelor sau institiţiilor abilitate ori au încercat să transfere responsabilitatea pentru prejudiciu exclusiv în sarcina solicitanţilor subvenţiilor.
“În acelaşi context, medicii veterinari concesionari au falsificat documente pentru a induce în eroare echipele de control, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă referitor la faptul că au deţinut animalele pentru care au fost depuse cereri de subvenţie, dar că între timp le-au tăiat şi consumat”, a precizat DNA.

Angajaţi ai APIA şi DSV săltaţi de mascaţi şi duşi la audieri. Un director adjunct şi un medic veterinar, reţinuţi. Vezi cine sunt!

Fraudele de la Apia. Ministrul Agriculturii: „Știam de situația de la Suceava”

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor susţine că scandalul subvenţiilor de la APIA Suceava loveşte, de fapt, în Biserică

Directorul general al APIA, Gheorghe Benu, dus în arestul IPJ. Directoarea adjunctă de la APIA Suceava, protejata lui

 

 

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*