Duminică 19 Ianuarie 2025, Actualizat acum 18 zile 12:00 am

Suceveanul care a câştigat premiul special la cea mai importantă competiţie de ştiinţă din lume: „Am avut încredere în mine. Presimțeam că voi fi câștigătorul”

Daniel Cosovanu, originar din comuna suceveană Marginea, elev la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca , județul Suceava susține că a avut încredere în el și a presimțit că va câștiga  premiul special la Intel International Science and Engineering Fair, cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Suceveanul este pasionat de astronomie si fizica in principal, pe langa literatura si mountainbike și vrea sa se facă inginer în   astronautica si aeronautica

 

Daniel a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la încălzirea unei locuințe.  El a câştigat premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știință și tehnologie.

,, Au  fost două premieri, una a sponsorilor ce urmăreau doar proiectele pe care i-a interesat și  a doua în care se realiza premierea după clasament, eu în prima am luat premiu.  La concurs au participat în total 1743 de elevi din peste 70 de țări.  Emoții am avut cel puțin la nceput când nu eram sigur cum o sa decurgă jurizarea”, ne-a spus Daniel Cosovanu.

 

El nu știe dacă acest proiect care a fost premiat la nivel mondial va fi pus în practică însă aceasta ar depinde de cei care ar vrea să investească.

„Un răspuns clar nu pot sa dau, depinde de cei ce ar dori să investească în această idee, totuși eu sunt optimist de felul meu. E  greu de precizat cât ar costa acest proiect pentru a fi pus în practică , depinde de la locuinta la locuinta, dar eu cred ca nu mult, avand in vedere cat de practic ar fi.  Dacă  mă gândesc să urmez o facultate în țară? Nu sunt sigur, incerc in strainatate si in afara, daca insa voi reusi afara cred ca voi prefera sa urmez studiile acolo . În aplicarea acestui proiect a,  primit mult ajutor din parte profesorilor cat si a consilului local din marginea care m-a ajutat cu o parte din cheltuieli.  Părinții sunt foarte multumiti de toti, eu sunt cel mai mic mai am 2 două surori si doi frați”, ne-a mai spus elevul.

 

Elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, Daniel Cosovanu a identificat o modalitate de a încălzi camerele cu ajutorul energiei solare. Acesta arealizat un generator solar de aer cald, ce nu poluează și care poate fi folosit pentru încălzirea locuințelor.

Potrivit prof. Ilie Cosovanu, coordonatorul şi îndrumătorul elevului a spus că „generatorul este făcut din materiale refolosibile şi poate fi realizat de oricine are abilităţi practice şi unelte potrivite. Daniel lucrează de peste un an la acest proiect, chiar a ţinut şi un jurnal în tot acest timp în care a notat măsurători, studii, grafice, încercări, analize etc.”

Proiectul lui Daniel constă în realizarea unor panouri solare ce reutilizează dozele alimentare din aluminiu pentru a genera un curent de aer cald ce poate fi folosit la încălzirea unei incinte. Acesta poate înlocui combustibilii fosili des folosiți pentru încălzirea camerelor dintr-o locuinţă, atât timp cât soarele este prezent pe cer. Generatorul nu poluează și poate fi realizat cu costuri mici.

Daniel a realizat şi un studiu de impact la nivel global şi a concluzionat că generatorul este eficient pe întreaga suprafaţă locuibilă a Terrei”, a mai spus Ilie Cosovanu.

Premiile puse în joc la Intel ISEF depășesc 5 milioane de dolari.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*