Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Iulian Spatariu, unul dintre ucigaşii valutistului Căjvănean, condamnat şi el definitiv

Dosarul în care au fost judecaţi indivizii care l-au atacat, tâlhărit şi omorât pe valutistul Cristian Căjvănean a ajuns, în sfârşit, la final. Ultima persoană care nu-şi aflase sentinţa definitivă, Iulian Ioan Spatariu, din Adâncata, a primit verdictul din partea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni, cea mai grea pedeapsă fiind de 22 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii. Pedeapsa finală în ceea ce-l priveşte pe Spatariu s-a tot amânat pentru că, la ultimul termen al procesului în care au fost judecaţi şi colegii săi, judecătorii de caz au dispus internarea sa într-un centru de specialitate, în vederea efectuării unei expertize psihiatrice.

Între timp, s-a ajuns la concluzia că Iulian Ioan Spatariu are discernământ pentru faptele comise, astfel încât magistraţii instanţei supreme s-au putut pronunţa în legătură că faptele comise acum aproape cinci ani. În consecinţă, individul care l-a omorât în bătaie pe Cristian Căjvănean va sta în penitenciar pentru 22 de ani şi timp de 10 ani i s-au interzis o serie de drepturi.

La Tribunalul Suceava, Iulian Ioan Spatariu fusese condamnat la 25 de ani de închisoare, plus un spor de trei ani, ceea ce însemna o pedeapsă finală de 28 de ani de detenţie. În apel pedeapsa a fost redusă la 22 de ani de închisoare, iar acum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut-o.

 

Colegii de fărădelegi ai lui Spatariu au deja state vechi de plată în penitenciar

Celelalte persoane care au participat la jaful urmat de moartea lui Cristian Căjvănean sunt deja de luni bune în Penitenciarul Botoşani, acolo unde îşi ispăşesc pedepsele pronunţate de judecători.

Constantin Lungu, din Suceava, are de executat 19 ani, Daniel Florin Platoc, zis „Caşuba”, din Suceava, a primit 13 ani, iar Vasile Ion Crasi, zis „Lică”, din Ipoteşti, finul lui „Caşuba”, va sta la închisoare 10 ani.

Singurul inculpat pentru care pedeapsa a fost menţinută de toate cele trei instanţe este Alin Novac, din Dumbrăveni, care va sta după gratii pentru o perioadă de 15 ani.

Singurul care şi-a recunoscut faptele, Gheorghe Viorel Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, se află şi el în închisoare, unde are de executat o condamnare de 12 ani.

 

Ce despăgubiri trebuie să primească familia lui Cristian Căjvănean

Recent, Curtea de Apel Suceava a menţinut şi despăgubirile pe care cei şase indivizi care l-au atacat pe Cristian Căjvănean trebuie să le plătească. Conform hotărârii judecătoreşti, membrii grupării au de plătit 15.000 de lei cu titlul de despăgubiri civile, 30.000 de lei daune morale, 5.085 de lei cu titlu de despăgubiri globale pentru copilul minor al familiei Căjvănean, la care se adaugă câte 175 de lei pe lună până la majorat. „Caşuba”, „Legionarul”, „Lică”, Spatariu, Lungu şi Novac au mai fost obligaţi la plata sumei de 417.682 de lei către societatea deţinută de Cristian Căjvănean, reprezentând suma furată de la acesta, precum şi aproape 9.500 de lei pentru spitalizare. Cu titlu de cheltuieli judiciare, inculpaţii au fost obligaţi la plata a câte 37.000 de lei fiecare.

 

Au trecut aproape cinci ani de la faptele care au îngrozit Suceava

Faptele pentru care s-a derulat acest proces au avut loc pe 20 iulie 2009. În acea zi, Cristian Constantin Cajvănean a strâns banii de la mai multe case de schimb valutar şi se îndrepta spre casă. Era una dintre puţinele seri în care mergea singur spre domiciliul său.

Avea asupra sa echivalentul în lei şi valută a peste 400.000 de lei.

Şi-a parcat maşina şi mai avea câteva zeci de metri până acasă.

Pe o alee ce trece exact prin faţa blocului său, doi indivizi necunoscuţi l-au atacat, unul dintre agresori lovindu-l de două ori cu un par în cap.

 

Banii au fost împărţiţi pe un câmp din Ipoteşti

Ulterior, unul dintre cei doi agresori, Gheorghe Anton, zis „Legionarul”, din Adâncata, a mărturisit că proprietarul casei de schimb valutar era filat de aproape două săptămâni, povestind cu lux de amănunte cum au pus la cale întregul jaf şi cum se aşteptau să scoată nu 400.000 de lei, ci 300.000 de euro. Deşi, iniţial, se ştia că proprietarul casei de schimb valutar a fost găsit, inconştient şi plin de sânge, la locul faptei, lucrurile nu au stat deloc aşa.

Cristi a reuşit să se ridice de la pământ şi s-a deplasat până la apartamentul său, unde i-a povestit soţiei ce s-a întâmplat. În momentul în care ambulanţa şi cadrele medicale au ajuns în zonă, Cristian Căjvănean se afla la domiciliul său şi a coborât pe picioarele lui în stradă. La Spitalul Suceava, Cristi Căjvănean a fost operat de urgenţă, în aceeaşi noapte, după ce, în urma investigaţiilor, medicii au depistat prezenţa unui cheag de sânge pe creier, produs în urma agresiunii.

Intervenţia chirurgicală nu a avut darul să-i salveze viaţa, deoarece, la scurt timp după înlăturarea hematomului identificat iniţial, s-au constatat şi alte leziuni pe creier, care continuau să producă hemoragii şi care nu puteau fi îndepărtate prin nici o metodă.

Banii au fost împărţiţi de cei şase indivizi pe un câmp dintre Ipoteşti şi Bosanci, iar borseta în care se aflau banii a fost arsă.

Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*