Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

Premii importante pentru studenţi suceveni la a XI-a ediţie a Colocviului Naţional Universitar de Literatura Română Contemporană

Universitatea “Transilvania” din Braşov a găzduit în perioada 8-9 mai 2014 a XI-a ediţie a Colocviului Naţional Universitar de Literatura Română Contemporană. Cu o tradiţie de 10 ani, colocviul reuneşte an de an cele mai importante nume din literatura şi critica literară, facilitând, prin formatul său unic, dialogul dintre studenţi, masteranzi, doctoranzi, cercetători şi cadre didactice.

Potrivit unui comunicat de presă, în acest an, invitaţii speciali ai colocviului au fost istoricul literar şi teoreticianul Paul Cornea şi teoreticianul şi criticul literar Mircea Martin, două nume de referinţă în critica literară contemporană, autori ai unor lucrări fundamentale pentru specialiştii şi cercetătorii în domeniu. Cu o carieră vastă, de peste 40 de ani, cei doi surprind prin operele lor rezistenţa prin cultură din perioada comunistă şi tendinţele de aliniere la valorile occidentale din perioada contemporană.

Critici şi cercetători din 10 universităţi româneşti, alături de studenţi şi masteranzi, au discutat despre noile direcţii în critica literară, dar şi despre statutul literaturii într-o perioadă dominată de efectele culturii de masă. Au fost prezenţi la colocviu nume importante ale criticii literare contemporane, Andrei Terian, Alex Goldiş, Caius Dobrescu, Virgil Podoabă, Vasile Spiridon, Mircea A. Diaconu, George Neagoe, Christian Moraru etc., cercetători de renume internaţional preocupaţi de statutul actual al disciplinei lor şi de recunoaşterea literaturii române în context internaţional.

Secţiunea studenţilor, din prima zi a colocviului, a adus faţă în faţă, într-o competiţie naţională intensă, studenţi şi masteranzi din cele 10 universităţi participante, evidenţiind în acest fel nivelul calitativ al învăţământului universitar românesc. În această competiţie, de o înaltă ţinută academică, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava s-au remarcat lucrările elaborate de Andreea Şandru şi Ioana Buhnilă, coordonate de asist. univ. dr. Oana Strugaru. Lucrarea masterandei Andreea Şandru  (studentă în anul I la specializarea Literatura română în context european), axată pe opera lui Mircea Martin, a surprins modul în care, în perioada comunistă, intelectualul a putut supravieţui prin “forme de alianţă spirituală”. Obţinând premiul I, lucrarea a fost apreciată de Mircea Martin însuşi, pentru fineţea detaliului şi profunzimea analizei. Lucrarea Ioanei Buhnilă (studentă în anul al III-lea, specializarea Română-Franceză), recompensată cu o menţiune, a avut în vedere opera lui Paul Cornea şi a analizat modificările statutului de cititor în raport cu noile realităţi ale textului, transformat el însuşi într-un obiect dinamic.

Astfel, studenţii Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării aduc la Suceava două premii importante de la cea mai prestigioasă competiţie naţională dedicată statutului actual al literaturii şi criticii literare.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*