Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

Elvețienii îi învaţă pe suceveni cum să facă performanță în zootehnie

Fermierii din judeţul Suceava au depus cereri pentru achiziţionarea a 62 de tancuri de răcire necesare pentru colectarea în bune condiţii, conform normelor europene, a laptelui de vacă.

La o întâlnire de lucru cu aproximativ 30 de crescători de animale, derulată astăzi la sediul Direcţiei pentru Agricultură, directorul general din Ministerul  Agriculturii,Gheorghe Neață  a declarat  astazi , că această dotare este necesară asociaţiilor de crescători cu minim 5 vaci care au obligaţia de a păstra efectivele minim 2 ani. La reuniune au mai fost prezenți preşedintele Consiliului Judeţean Cătălin Nechifor , directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Eugen Mogoș, şeful Direcţiei pentru Agricultură Vasile Schipor şi directorul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Mihai Moraru.

 

Sprijinul este de 5.000 euro pentru un tanc de răcire de 1.000 litri, respectiv pentru două tancuri de câte 500 litri, iar termenul limită de depunere a cererilor către Primării este 15 mai.

Primăriile au obligaţia să pună la dispoziţie spaţiile aferente amplasării tancurilor de răcire, furnizorii sunt obligaţi să acorde asistenţă tehnică la amplasamentul tancului de răcire şi instruirea personalului care se va ocupa de achiziţionarea laptelui, iar procesatorii au obligaţia să achiziţioneze lapte numai din aceste tancuri sau din tancurile lor pe care le au în localităţi” a punctat oficialul din minister.

Este posibil ca specialiştii elveţieni să construiască  o fermă – pilot în judeţul Suceava pentru instruirea fermierilor, unitate care ar urma să deţină aproximativ 300 de vaci din rasele Angus şi Charolaise.

Crescătorilor locali li se vor preda nu numai lecţii de creştere intensivă a vacilor de carne, ci şi metodele de accesare a fondurilor europene pentru dezvoltare.El a mai spus că Suceava a fost aleasa pentru că are cel mai mare efectiv de bovine din țară – 170.000 de capete.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*