Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

Magie medicală! Unei fetiţe din Suceava i-au fost scoase două vertebre din coloană

Doar cel mult 10 astfel de intervenţii s-au mai realizat în Europa, dar la noi în ţară a fost pentru prima dată. Echipa de specialişti români condusă de şeful Clinicii de ortopedie pediatrică de la Spitalul de copii ”Marie Curie”, din Bucureşti, prof. Dr. Gheorghe Burnei a operat ieri o fetiţă de doi ani şi şapte luni, din Suceava, care s-a născut cu trei vertebre în plus în segmentul toracal şi care suferea de dublă scolioză congenitală, scrie Libertatea.
La vârsta la care ar fi trebuit să se pregătească pentru grădiniţă, o fetiţă de 2 ani şi 7 luni a avut de trecut, ieri, examenul vieţii. Micuţa Ilinca Hurjui, din Suceava a fost operată la Spitalul ”Marie Curie” din cauza unei boli care afectează doar unul din 20.000 de copii: s-a născut cu 15 vertebre în segmentul toracal în loc de 12 şi a făcut dublă scolioză congenitală.

”Urmăresc acest caz de când copilul era nou-născut, iar acum, când a trecut de doi ani şi jumătate, a fost momentul potrivit pentru realizarea intervenţiei, pentru că aceste operaţii se fac între 1 şi 4 ani”, ne-a declarat prof. Dr. Gheorghe Burnei, coordonatorul echipei formate din şapte medici (Ştefan Gavriloiu, Raluca Ghiţă, Ecaterina Japie, Iulian Ţiripa, Şerban Hamei şi Mădălina Macadan) doi anestezişti, 4 asistente şi 2 infirmiere, care a operat-o ieri pe Ilinca. Potrivit medicului, considerat un magician al intervenţiilor complicate, 25% din scoliozele congenitale nu necesită operaţie, dar în zazul de faţă, între cele două vertebre deformate se aflau alte cinci vertebre sănătoase.

”Am folosit un dispozitiv care se implantează şi consolidează apex-urile celor două curburi ale coloanei. Acesta permite, prin două şuruburi, alunecarea celor două coloane în sus şi în jos, astfel încât acestea să se poată dezvolta normal. I-am scos practic doar cele două vertebre cuneiforme şi le-am păstrat pe cele două sănătoase din segmentul toracal, chiar dacă va avea 14 vertebre în loc de 12”, ne-a explicat prof. dr. Burnei.

Intervenţia a durat cinci ore şi a fost declarată reuşită. ”Copilul s-a trezit şi a mişcat membrele, dar i-a fost indusă o uşoară comă, urmând să decidem dacă o vom trezi mâine sau poimâine. În cinci zile sperăm să meargă cu părinţii de mânuţă, iar în 14 zile să poată pleca acasă”, ne-a spus profesorul.

O astfel de intervenţie costă în România 17-18.000 de euro (însemnând materialele folosite şi dispozitivele implantate), însă în spitalele din străinătate e evaluată la 80.000 de euro. În cazul de faţă nu se pune problema unui onorariu pentru echipa medicală. ”Azi i-am făcut cel mai mare dar Ilincăi”, a conchis doctorul Burnei.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*