Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

Opt indivizi trimiși în judecată, în dosarul orgiilor sexuale cu o minoră de 14 ani

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava au anunțat ieri trimiterea în judecată a nu mai puţin de opt indivizi, acuzaţi că au traficat o minoră în vârstă de 14, pe care au supus-o unor orgii sexuale, multe dintre acestea filmate cu telefoanele mobile, şi pe care au obligat-o să întrețină relații sexuale contra cost.

Pe lista inculpaților se află Viorel Pohoață (29 de ani), zis „Tarzan”, Vasile Moroşan (53 de ani), Iustinian Marius Beşa (28 de ani), Nicolaie Păşcuţoi (23 de ani) din Valea Moldovei, Stelică Constantin Roşu (33 de ani), Adrian Sebastian Coclici (17 ani), din Gura Humorului, Ioachim Costel Măcărescu (27 de ani), alias „Pişa”, şi Ioan Cristian Moştoflei (45 de ani), ultimii doi din comuna Vama.

Toţi cei opt sunt acuzați de trafic de minori, iar unii dintre inculpați şi de pornografie infantilă.

 

Coşmarul minorei de 14 ani: îmbătată şi obligată să facă sex cu mai mulţi bărbaţi

Maria C. era, anul trecut, elevă în clasa a VIII-a, la o şcoală din zona Gura Humorului.

Fata, aflată în grija bunicii sale, provine dintr-o familie dezorganizată, după ce părinții s-au despărțit. Tatăl nu a mai ţinut legătura cu ea, iar mama s-a recăsătorit şi s-a mutat în alt județ, ulterior plecând şi din ţară.

Adolescenta a început să fugă de acasă, pentru anumite perioade de timp, fiind căutată de poliţie de mai multe ori.

A intrat în anturaje dubioase şi mulţi au profitat de vârsta şi naivitatea ei, însă în toamna anului trecut avea să treacă printr-un adevărat coşmar, descris în continuare aşa cum este prezentat în rechizitoriul celor de la DIICOT Suceava.

În după-amiaza zilei de 20 octombrie 2013, în timp ce se afla într-un parc din comuna în care locuieşte bunica ei, a fost acostată de o mai veche cunoştinţă, inculpatul Marius Lucian Beşa, care i-a cerut să se plimbe împreună. Cunoscându-l, fetei nu i s-a părut nimic suspect şi a acceptat. După o vreme, însă, inculpatul şi-a adus chipurile aminte că are ceva de luat de la un unchi de-al său, Vasile Moroşan, şi a convins-o să-l însoţească la domiciliul respectivului.

Aici, arată procurorii, au ademenit-o să bea alcool, iar tânăra a căzut repede după câteva pahare. Profitând de starea în care se afla, bărbatul în vârstă de 53 de ani şi nepotul său au întreţinut relaţii sexuale cu minora, iar apoi i-au chemat şi pe inculpaţii Pohoaţă şi Păşcuţoi, care au făcut şi ei sex cu adolescenta.

Partidele de sex cu minora în stare avansată de ebrietate s-au desfăşurat sub privirile tuturor celor prezenţi, Marius Iustinian Beşa filmând chiar cu telefonul mobil mai multe ipostaze.

Când vedeau că minora începe să-şi revină, îi mai dădea de băut şi o luau de la capăt.

La un moment dat, pentru că unul dintre cei care au profitat de adolescentă, Nicolaie Păşcuţoi, voia să o ia la el acasă, a izbucnit o ceartă între acesta şi bărbatul în vârstă de 53 de ani, tânărul fiind obligat să plece.

Dornic de răzbunare, pentru că a fost dat afară de la orgiile sexuale, Păşcuţoi a anunţat-o pe bunica minorei şi împreună au mers chiar la poliţie.

Un echipaj de poliţie s-a dus acasă la Vasile Moroşan, însă acesta o ascunsese între timp pe fata de 14 ani într-un dulap, cerându-i să nu scoată nici un sunet.

Poliţiştii au verificat sumar prin locuinţă, după care au plecat, iar ulterior, de frică să nu se întoarcă oamenii legii, inculpatul Moroşan i-a spus unui amic de-al său să o ia pe minoră cu maşina şi să o abandoneze pe raza orașului Gura Humorului.

 

Cum a reuşit să scape

Era aproape de miezul nopții când fata de 14 ani s-a trezit singură în Gura Humorului, fără bani, fără telefon și încă amețită de alcoolul pe care l-a ingerat.

A ajuns într-un bar, unde a dat peste un alt inculpat în acest dosar, Adrian Sebastian Coclici, care a convins-o să mai stea puțin cu el și să bea un pahar de Garrone.

Un pahar, două, trei şi adolescenta era iar în stare de ebrietate. Coclici i-a chemat pe inculpații Ioachim Costel Măcărescu şi Stelică Constantin Roșu, cei trei plănuind să o ducă pe minoră în comuna Vama şi să găsească clienți care vor să întrețină relații sexuale contra cost cu adolescenta, banii urmând să-i împartă între ei.

La Vama, s-au dus la locuinţa lui Cristian Ioan Moştoflei, unde toți cei patru inculpaţi au întreţinut relaţii sexuale cu minora, după care au adus mai multe persoane să facă sex cu fata, contra cost.

Pentru că auziseră că poliția o caută pe adolescentă, cei patru inculpați s-au decis să mute victima la locuința unei cunoștințe de-a lor, din cartierul Bouri al oraşului Gura Humorului.

La noua adresă, minora a avut norocul să izbucnească un scandal între două familii, la care au participat mai multe persoane, una dintre acestea recunoscând-o pe minoră şi sunând la 112, adolescenta fiind găsită de poliţişti şi adusă acasă, la bunica ei.

„Inculpaţii au supus-o unor tratamente înjositoare, ei înşişi întreţinând relaţii sexuale cu minora, unii în prezenţa altora sau pe rând, râzând şi bătându-şi joc de victimă, care este doar un copil de 14 ani, şi chiar filmând-o în ipostaze cu tentă sexuală – dezbrăcată, tratând-o ca pe o simplă marfă şi nu o persoană cu demnitate, minora fiind lipsită de vreo perspectivă rezonabilă de a se opune comportamentului acestora, precum şi intenţiilor lor de traficare”, se arată în documentele înaintate instanţei de judecată de procurorii DIICOT.

 

Psihologii: Minora are coşmaruri, se trezeşte noaptea plângând, ţipând

Minora în vârstă de 14 ani a fost evaluată psihologic de către specialişti din cadrul Agenţiei naţionale împotriva traficului de persoane, iar raportul întocmit de psihologi prezintă traumele pe care le-a suferit: „Victima prezintă tabloul sindromului post traumatic manifestat prin anxietate generalizată, insomnii nocturne (coşmaruri legate de traumă, se trezeşte noaptea plângând, ţipând), lipsa apetitului alimentar, dureri acute abdominale, stima de sine scăzută (vulnerabilă la respingere); sentimentul detaşării de cei din jur; dificultăţi în realizarea planurilor de viitor; reducere a nivelului conştiinţei (divizarea acesteia); răspunde încet la provocările celorlalţi, se simte spectator la situaţia prezentă, ca participant, introspecţie, sentiment de teamă; tulburări afective (stări depresive, plâns spontan, aparent nemotivat, lipsă de speranţă, capacitate redusă de a simţi emoţiile, anxietate manifestă în situaţii ce amintesc de traumă)”.

 

„Sper să uit lucrurile îngrozitoare pe care le-am trăit la o vârstă la care alte fete se joacă încă cu păpuşile”

Minora în vârstă de 14 ani a fost luată de mama ei în Germania, unde a început din nou studiile şi încearcă să uite pe cât posibil tot coşmarul prin care a trecut.

„Sper ca viaţa să-mi ofere şansa să pot depăşi această traumă, să mă regăsesc pe mine şi încrederea în oameni şi să-mi continui viaţa uitând la un moment dat lucrurile îngrozitoare pe care le-am trăit la o vârstă la care alte fete se joacă încă cu păpuşile. Mă rog ca bunica mea, care va rămâne în zonă, să nu aibă de suferit din partea celor care mi-au făcut rău, datorită atitudinii mele nechibzuite dintr-un anumit moment alt vieţii”, scria victima în declaraţia dată în faţa procurorilor DIICOT Suceava.

 

Ce spun inculpaţii. Dau vina pe minoră

Audiaţi la sediul DIICOT Suceava, inculpaţii din acest dosar neagă acuzaţiile şi susţin fie că nu ştiau că e minoră, fie că fata se prostitua de multă vreme sau că  i-a provocat şi le-a cerut să facă sex cu ea.

Marius Iustinian Beşa: „Ea mi-a spus că vrea să facă sex cu mine. Aceasta era singură în camera respectivă, întinsă într-un pat și învelită cu o pătură, sub pătură fiind goală pușcă. Imediat, m-a tras și pe mine în pat, iar eu mi-am dat jos bluza și m-am descheiat la pantaloni, rămânând cu aceștia în vine și am întreținut un raport sexual normal cu aceasta”.

NicolaiePăşcuţoi: „Când am văzut-o pe X (n.r. – în loc de numele minorei) pe pat, am întrebat-o ce face şi ea mi-a spus că aşteaptă să vină mai mulţi băieţi întrucât <cu ăştia nu am ce face întrucât îşi bat joc de mine>. S-a ridicat şi m-a strâns în braţe şi m-a tras cu ea în camera de alături, unde, deşi la început m-am opus, în cele din urmă am cedat ca bărbat şi am întreţinut relaţii sexuale normale cu ea”.

Ioachim Costel Măcărescu: „Mi-a spus că are 18 ani şi că îi place de mine şi că ar fi dispusă să întreţină relaţii sexuale cu mine”

Cristian Ioan Moştoflei: „Mi-au spus că fata este majoră şi este studentă. Ea mi-a propus să întreţinem relaţii sexuale”.

Viorel Pohoaţă: „Nu am întreținut relații sexuale cu tânăra respectivă”.

Vasile Moroşan: „Au intrat fără acordul meu în casă. Eu nu am întreţinut relaţii sexuale cu minora”.

Stelică Constantin Roşu: „Eu parcă am realizat că sunt singurul care îşi dă seama cu adevărat la ce se expun ceilalţi, amintindu-le celor trei că X are doar 14 ani şi că fiind minoră ar putea ajunge să aibă belele mari”.

Adrian Sebastian Coclici: „Ne-a povestit că a fost victima unui viol la vârsta de 12 ani şi că de la vârsta de 13 ani întreţine relaţii sexuale contra cost cu diferiţi bărbaţi”.
Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*