Luni 26 Octombrie 2020, Actualizat acum 299 zile 12:00 am

 

Mama surorilor dispărute de la Rădăuți, condamnată să-i plătească daune morale principalului suspect

Scandalul dintre cele două familii din Rădăuți implicate în cazul celor trei surori dispărute, familia presupuselor victime (Iordache), pe de o parte, şi cea a suspectului principal, Vasile Lavric, de cealaltă parte, a ajuns şi în instanță, pe rolul Parchetului şi Judecătoriei din localitate fiind înregistrate de-a lungul anilor mai multe plângeri penale între cele două tabere.

Cornelia Iordache locuiește într-o casă din Rădăuți, lângă fabrica de spirt, spre Dorneşti, în același imobil, cu intrări separate, locuind alte două familii, una dintre acestea fiind cea formată din părinţii lui Vasile Lavric (56 de ani), mecanicul auto bănuit că le-ar fi omorât pe cele trei surori şi ar fi îngropat apoi trupurile neînsuflețite. Şi Vasile Lavric a locuit până nu demult în acea casă, acum mutându-se câteva sute de metri mai înspre centru, trăind în concubinaj cu o altă femeie.

Pe portalul Judecătoriei Rădăuți am găsit numeroase procese între cele două tabere, în unele dintre acestea mama surorilor dispărute, Cornelia Iordache, fiind condamnată de judecători să-i plătească daune morale lui Vasile Lavric.

A acuzat-o de calomnie pe mama tinerelor dispărute

Acuzații de lovire, distrugere, amenințare, calomnie, insultă au fost aruncate dintr-o tabără înspre cealaltă, iar procurorii şi judecătorii rădăuțeni au trebuit să analizeze fiecare plângere şi să stabilească cine şi cum are dreptate.

Cele mai multe dintre procese au fost inițiate de Vasile Lavric sau de fiica sa, vizate fiind mama celor trei tinere dispărute, Cornelia Iordache, dar şi rude ale femeii.

De exemplu, într-unul din dosarele de pe rolul Judecătoriei Rădăuţi (1008/285/2006), Vasile Lavric reclama în martie 2006 că a fost calomniat de Cornelia Iordache, care ar fi declarat că reclamantul ar avea legătură cu dispariție fiicelor ei şi că a întreținut relații sexuale cu una dintre acestea, minoră (Ramona Iordache, aspect dovedit ulterior).

Plângerea a fost trimisă la Parchet, procurorii au dat soluție de neîncepere a urmăririi penale, însă Vasile Lavric a contestat soluția la prim-procuror, care a menținut soluția inițială, iar ulterior mecanicul auto a atacat decizia procurorilor şi în instanță, însă judecătorii i-au respins plângerea.

 

Cornelia Iordache, găsită vinovată pentru că l-a agresat pe Vasile Lavric

Într-un alt dosar (757/258/2996), Vasile Lavric a reclamat că a fost agresat de Cornelia Iordache şi două rude ale acesteia.

Mecanicul auto a povestit că pe data de 15.11.2005, când ieșea din Judecătoria Rădăuți, a fost lovit cu geanta în cap de Cornelia Iordache, cu piciorul de către o fată a acesteia şi cu pumnul de un alt membru al familiei Iordache, iar agresorii l-au amenințat şi cu moartea.

Vasile Lavric a cerut atunci daune morale de 20 de milioane de lei vechi.

Judecătorii au considerat că acuzaţiile sunt întemeiate, deși cealaltă tabără a negat toată povestea, şi au decis amendarea celor trei inculpați cu 500 de lei, pentru infracțiunea de lovire, şi obligarea de a-i plăti fiecare câte 150 de lei daune morale.

 

„Vrea să ne distrugă familia”

În iunie 2006, poliţiştii din Rădăuţi au fost sesizaţi de către Georgeta Popescu, o soră de-a tinerelor dispărute, cu privire la faptul că Vasile Lavric a lovit-o şi i-a distrus bicicleta, în urma agresiunii fiindu-i distrusă şi proteza dentară care i-a căzut pe jos ca urmare a loviturii primite.

Aproximativ o lună mai târziu, a făcut plângere la poliţia din Rădăuţi şi Vasile Lavric, acuzând faptul că femeia care îl reclamase anterior i-a spart cu o piatră geamul de la casă. Mecanicul a adus şi doi martori care i-au confirmat oarecum povestea, iar un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi i-a dat o sancțiune administrativă de 150 de lei Georgetei Popescu.

În privința reclamației femeii, procurorii au închis dosarul, aceasta și-a retras plângerea pentru lovire şi s-a adresat instanței de judecată, pentru infracțiunea de distrugere.

În faţa procurorilor şi a judecătorilor, Vasile Lavric l-a chemat şi pe un nepot minor de-al Corneliei Iordache, pe care îl acuză că, pe data 22 mai 2007, a aruncat cu pietre în curtea casei sale, avariind două autoturisme şi spărgând sticla de la geamul unui garaj.

În faţa instanţei, mama copilului acuzat de distrugere a declarat că „fiul ei se află în imposibilitate fizică de săvârşire a unor asemenea acte, întrucât este bolnav de inimă, operat la vârsta de 2 ani, orice efort putându-i fi fatal”. Şi, se mai arată în sentinţa din 12 mai 2008, prin care s-a respins acţiunea lui Vasile Lavric, mama minorului a mai spus că „această plângere se înscrie în încercările repetate ale lui Vasile Lavric de a le distruge familia, fiind în conflict cu acesta de foarte mulţi ani”.

 

Vasile Lavric are șanse mari, la recurs, să scape din arest

Principalul suspect în cazul disparițiilor misterioase de la Rădăuți, Vasile Lavric (56 de ani), a fost arestat preventiv marți seară, de Tribunalul Bucureşti, nu pentru presupusele crime care i se pun acum în cârcă, ci pentru o tentativă de omor. Mai exact, în 2000, i-ar fi dat cu ciocanul în cap soției sale din acea vreme (Nicoleta Lavric – una dintre surorile dispărute). Dacă procurorii de la Parchetul General nu scot și alte probe împotriva lui Lavric, șansele sunt mari ca acesta, la recurs, să fie lăsat în libertate.

E greu de explicat cum îl duci pe un om la arestare pentru o faptă comisă acum 14 ani şi cum ar putea fi convinși judecătorii că după atâta timp mecanicul auto din Rădăuți e un pericol public.

După răsturnarea spectaculoasă de situație din dosarul disparițiilor, cu oasele găsite în curtea atelierului auto al lui Lavric, care s-au dovedit a fi de origine animală şi nu ale presupuselor victime, aşa cum sperau anchetatorii de la București, Vasile Lavric poate fi săptămâna viitoare din nou acasă, la Rădăuţi. Sau chiar de Paşte, cine ştie. Am verificat ieri la Curtea de Apel București când s-a stabilit recursul declarat de Lavric împotriva sentinţei de arestare preventivă, însă dosarul nici măcar nu a fost înregistrat.

Sursa: Monitorul de Suceava


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*