Miercuri 15 Mai 2024, Actualizat acum 135 zile 12:00 am

Zero lei pentru şcolile din Suceava

Judeţul Suceava nu a primit niciun leu de la Ministerul Educaţiei pentru reabilitarea infrastructurii şcolare, anul acesta.

„Inspectoratul Şcolar nu a primit pentru 2014 sume pentru derularea de investiţii în unităţi şcolare, până în acest moment”, a declarat Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Ministerul Educaţiei nu i-a dat Sucevei bani nici măcar pentru continuarea celor 106 obiective de investiţii pe care le-a început din 2007 şi pe care nu le-a terminat nici în ziua de astăzi şi pentru care ar mai fi necesare 18 milioane de euro. Unele lucrări începute şi nefinalizate afectează actul educaţional.

De exemplu, Ministerul Educaţiei a aprobat în 2007 modernizarea şcolii din comuna Hânţeşti ce are două corpuri de clădire. Unul dintre acestea a intrat în reabilitare în 2008, iar cei 300 de elevi au fost mutaţi în clădirea ce nu a fost supusă procesului de modernizare. În 2009, Ministerul a sistat finanţarea în contextul crizei economice şi de atunci, copii îşi fac orele îngrămădiţi în sălile de clasă din singurul corp de clădire funcţional. Sătul să mai aştepte bani de la Bucureşti, primarul de la Hânţeşti, Daniel Olariu, a făcut demersurile necesare pentru ca primăria comunei să preia investiţia şi a reuşit. Problema este că administraţia locală nu are bani suficienţi ca să finalizeze modernizarea şi a prins în bugetul pe anul acesta doar 300.000 de lei, deşi suma necesară este 800.000 de lei. Primarul speră însă să mai primească nişte bani de la Consiliul Judeţean.

Trebuie să terminăm lucrarea până în septembrie. Atunci vor intra în grupa pregătitoare 60 de copii şi nu mai aveam săli de clasă disponibile”, a declarat Daniel Olariu.
Speranţă de la Uniunea Europeană
Ca o soluţie pentru reabilitarea şcolilor din judeţ ar mai fi fondurile de la Uniunea Europeană ce pot fi accesate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), cu termenul limită de depunere a proiectelor 14 aprilie.

„Fac un apel la primari să se grăbească şi să depună aceste proiecte la Agenţia de Dezvoltare de la Piatra Neamţ”, a declarat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Regiunea de Nord-Est are la dispoziţie peste 29 de milioane de euro pe POR pentru reabilitarea infrastructurii şcolare.

Ziarulevenimentul.ro


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*