Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Elevii câmpulungeni – parlamentari europeni pentru o zi!

24 de elevi ai Colegiului Militar Liceal „Ştefan cel Mare”din Câmpulung Moldovenescc  se vor afla peste două zile, în Sala Plenară a Parlamentului European, pentru a participa la „Ziua Euroscola”. Vizita la Strasbourg a fost premiul obţinut de elevii câmpulungeni pentru proiectul realizat în cadrul concursului Euroscola, iniţiat şi desfăşurat sub egida înaltului for legislativ.

Plini de entuziasm şi pasionaţi de istorie, elevii Colegiului Militar Liceal „Ştefan cel Mare” s-au angrenat iniţial în concursul numit Euroscola, desfăşurat pe tema “punţi între generaţii”. Prima etapă a concursului s-a derulat la nivel naţional, selecţia pentru Strasbourg făcându-se de către Biroul Parlamentului European din România, în urma evaluării lucrărilor depuse de candidaţi.

Coordonaţi de profesorii Bogdan Tănasă şi Dana Drehluţă, elevii câmpulungeni au reuşit să evidenţieze în proiectul lor momente esenţiale din istoria nu foarte îndepărtată a ţării şi a regiunii Bucovina. Într-o încercare de revalorizare a trecutului, echipa de proiect a realizat interviuri, a cercetat diverse surse de informaţie, a organizat întâlniri şi a imortalizat totul pe film. În demersul lor, elevii câmpulungeni au descoperit adevărul închisorilor comuniste, stând de vorbă, faţă în faţă, cu un supravieţuitor al acelor vremuri, Gavril Vatamaniuc (cunoscut din filmul documentar Memorialul Durerii) sau au reconstituit realitatea lagărului de la Aushwitz din amintirile lui Zoltan Blum. De asemenea, au „răsfoit” file de istorie alături de Constantin Buţirchi, veteran din cel de-al II-lea Război Mondial, de Leizer Finkelstein şi Marcel Fischer, supravieţuitori ai pogromului de la Iaşi.

Astfel, proiectul realizat a pus în valoare experienţa de viaţă a unor personalităţi marcante ale istoriei, a oferit modele comportamentale şi umane, a constituit o manieră deosebită de a realiza educaţia prin valori şi atitudini. În cadrul acţiunilor din proiect a fost promovată toleranţa, au fost făcute demersuri de înlăturare a prejudecăţilor şi de formare a spiritului civic al elevilor din echipă şi al colegilor lor de liceu.

Efortul elevilor din Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” a fost apreciat şi recompensat de către Biroul Parlamentului European, aceştia fiind invitaţi să participe la Ziua Euroscola, alături de tineri din alte 27 de ţări.

Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană şi pentru a promova participarea lor la construcţia Uniunii Europene. Programul reuneşte periodic elevi de liceu din cele 27 de state membre, la fiecare eveniment adunându-se aproximativ 600 de elevi din toată Uniunea Europeană.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*