Duminică 12 Mai 2024, Actualizat acum 132 zile 12:00 am

Un fermier a transformat 1200 de ha de terenuri, majoritatea lăsate pârloagă circa 20 de ani, în terenuri cu producții record

Un fermier din localitatea suceveană Siminicea este singurul din judeţ care are în arendă 1200 de ha luate în arendă de la 1. 500 de localnici din satul natal, Adâncata , Hânţeşti şi Vârfu Câmpului.

Ilie Tipa, de 50 de ani,  este cunoscut în zonă pentru faptul că a reuşit să comaseze terenurile arabile de la ţărani după ce aceştia au văzut că nu pot obţine recolte bune atâta timp cât nu pot face agricultură de calitate. Este agricultor autorizat aşa că în comună a ajuns să fie  învidiat  Sătenii şi-au arendat parcele în special cele în extarvilan şi primesc în schimb brânză, grâu, ulei, zahăr,iezi şi  purcei.  Ilie Tipa dă lecţie la culturile de grâu, porumb, cartof ,floarea soarelui  multor fermier din ţară.

La toate aceste culturi respectă  toate verigile tehnologice. Pentru a face minim 8000-9000 kg/ha grâu ,fermierul execută lucrările agricole la timp şi de calitate. Și cum anul agricol începe toamna, pentru a obține și în anul următor,la fel ca în anii producții record,  lucrările agricole sunt în toi.
,, Pentru anul 2013/1014 voi însămânța 300 de ha de grâu pentru sămânță,  300 de ha de floarea soarelui , 300 ha cu porumb iar restul cu orzoaică , sfeclă de zahăr, muștar , rapiță și legume,, ne-a spus fermierul.

În toamna acestui an a obținut o producție record de sfeclă de zahăr de  pe cele 270 de hectare.  ,, Secretul , daca putem spune asa, este tehnologia culturii si folosirea de utilaje de ultima generatie. Sau, altfel spus, conteaza foarte mult omul, soiul si gunoiul”, a spus fermierul. El a obținut o productie de 55 tone sfecla de zahar la hectar iar întreaga cantitate  fost preluată direct din câmp de către fabrica de zahar Agrana Roman.

A început greu

Nu a mers ca pe roate din prima ca fermier . Ba mai mult, primul an a fost, aşa, de probă. Abia acum trei ani a început să ia în arendă suprafeţe mult mai mari de teren arabil iar de la an la an sătenii au început să aibă încredere şi îl caută pentru a-şi arenda terenul.

Nu numai cultura de camp este pe placul fermierului ci și zootehnia. Are peste 200 de ovine și caprine și vrea să înființeze o fermă de vaci pentru lapte. Însă și piscicultura este o altă pasiune a fermierului

Fermierul este ajutat de şase oameni care vorbesc cu mândrie de munca în agricultură şi de cea din zootehnie. Mulţi produc, puţini ştiu să vândă. Imediat după Revoluţie , Ilie Tipa s-a asociat  cu cineva într-o investiţie hotelieră dar  afacerea nu a mers. Mai mult, se înglodase în datorii.

A înfiinţat apoi, o fermă agricolă la Costâna însă nu s-a putut acomoda cu locul. Simţea că vrea o altă locaţie pentru o agricultură performantă cu suprafeţe mult mai mari şi întinse. A ales comuna Siminicea şi a riscat  singur .  De câţiva ani e propriul său stăpân. E liber şi mulţumit, mai ales că a fost ocolit de criza financiară.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*