Două femei care sufereau de anevrism cerebral au fost operate la Suceava de o echipă de medici din Suceava și un medic de la Universitatea din Messina-Italia. În locul unei complicate operații pe creier, medicii radiologi intervenționiști au folosit un tratament aplicat în spitalele din Occident respectiv, un tratament endovascular.
În România au fost înregistrate șapte astfel de intervenții din care două în Suceava,celelalte fiind efectuate la Târgu Mureș și București. Tratamentul constă în deblocarea vasului de sange cu mici spirale de platină și este o metoda noua folosita chiar și in spitalele mari din lume.
Prin aceasta procedură au trecute două paciente de 52 și respectiv de 55 de ani, din Suceava și respectiv o localitate din județul Suceav, care sufereu de o malformație la creier descoperită în urma ceva vreme. Anevrismul avea dimesniuni de 3,5 cm și respectiv 1,5 cm și ar fi fost fatal pentru paciente dacă acestea nu ar fi fost supuse unei intervenții chirurgicale de specialitate. Aveau dureri groaznice de cap și o , dar acum, au scăpat de chin. Fiecare operație a durat circa două ore și și fiecare pacientă se simte acum excelent.
“Am reușit să facem intervenția cu succes și nu am fi reușit fără o echipă de medici profesioniști de aici cum ar fi medicii anesteziști Dorin Stănescu , șeful Secţiei Terapie Intensivă și Tiron Cristina,de la aceeași secție dar și cu ajutorului medicului radiolog intervenționist italian Rosario Papa .“Ne-am dus pana la anevrism si l-am izolat prin implantarea in fata lui a unui dispozitiv FLOW DIVERTER DE TIP PIPELINE (COVIDIEN)“, a explicat dr Mihai Crețeanu jr , medic radiologie interventională.
Marele avantaj al acestei operații este că nu se intervine direct pe creier, prin deschiderea cutiei craniene, și astfel se evită riscul unor complicații cerebrale cu sechele pe viață.
În plus, la intervenția clasică, recuperarea era de durată. Cele două femei se simt bine și vor pleca din spital în două zile . Medicii au introdus un cateter pe artera femurala cu care au ajuns in locul unde s-a produs anevrismul si au blocat intrarea sangelui in acesta.
Cele două intervenții au fost suportate o parte de paciente și o parte de Spitalul Județean prin Consiliul Județean Suceava. În mod normal, o singura operatie costa 10.000 -15.ooo de euro.
Medicii speră ca după ce cele două intervenții să fie făcute publice să aibă solicitări din parte persoanelor care sunt diagnosticate cu anevrism cerebral.