Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

FOTO! Anevrism cerebral operat la Suceava ca în Occident

Două femei care sufereau de anevrism cerebral au fost operate la Suceava de o echipă  de medici din Suceava și un  medic de la Universitatea din Messina-Italia.  În  locul unei complicate operații pe creier, medicii radiologi intervenționiști  au folosit un tratament aplicat în spitalele din Occident respectiv, un tratament endovascular.

În România au fost înregistrate șapte astfel de intervenții  din care două în Suceava,celelalte fiind efectuate la Târgu Mureș și București. Tratamentul constă în  deblocarea vasului de sange cu mici spirale de platină  și este o metoda noua folosita chiar și in spitalele mari din lume.

Prin aceasta procedură au trecute două paciente  de 52 și respectiv de 55 de ani, din Suceava și respectiv o localitate din județul Suceav,  care sufereu de o malformație la creier descoperită în urma ceva vreme. Anevrismul avea dimesniuni de 3,5 cm și respectiv 1,5 cm și ar fi fost fatal pentru paciente dacă acestea nu ar fi fost supuse unei intervenții chirurgicale de specialitate. Aveau dureri groaznice de cap și o , dar acum, au scăpat  de chin. Fiecare operație a durat circa  două ore și   și fiecare pacientă se simte acum excelent.

“Am reușit să facem intervenția cu succes și nu am fi reușit fără o echipă de medici profesioniști de aici cum ar fi medicii anesteziști Dorin Stănescu  , șeful Secţiei Terapie Intensivă și Tiron  Cristina,de la aceeași secție   dar și cu ajutorului medicului radiolog intervenționist italian Rosario Papa .Ne-am dus pana la anevrism si l-am izolat prin implantarea in fata lui  a unui dispozitiv   FLOW DIVERTER  DE TIP PIPELINE (COVIDIEN)“, a explicat dr Mihai Crețeanu jr , medic radiologie interventională.

Marele avantaj al acestei operații este că nu se intervine direct pe creier, prin deschiderea cutiei craniene, și astfel se evită riscul unor complicații cerebrale cu sechele pe viață.

În plus, la intervenția clasică, recuperarea era de durată. Cele două femei se simt bine și vor pleca din spital în două zile . Medicii au introdus un cateter pe artera femurala cu care au ajuns in locul unde s-a produs anevrismul si au blocat intrarea sangelui in acesta.

Cele două  intervenții au fost  suportate o parte de paciente și o parte de Spitalul Județean prin Consiliul Județean Suceava. În mod normal, o singura operatie costa 10.000 -15.ooo de euro.

Medicii speră ca după ce cele două intervenții să fie făcute publice să aibă  solicitări din parte persoanelor care sunt diagnosticate cu anevrism cerebral.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*