Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

Dezastru în învăţământul sucevean: Sute de şcoli fără autorizaţie, zeci de microbuze stricate şi catedre fără profesori

La început de an şcolar, învăţământul din Suceava este la pământ. Sunt nu mai puţin de 600 de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare, 31 de localităţi fără microbuze şcolare, iar cele care există sunt vechi şi răblăgite, iar mai multe şcoli nu au nici măcar profesori la catedră. În  plus, sunt 110 şcoli care nu au primit autorizaţie de funcţionare pentru că sunt în şantier. S-au investit în acestea zeci de milioane de lei, însă pentru finalizarea lor mai este nevoie de 163 de milioane de lei. În şapte cazuri, clădiri deja finalizate nu sunt date în folosinţă din cauză că Ministerul Educaţiei nu şi-a plătit datoriile către constructori.

Cele mai multe dintre şcolile neautorizate sunt din mediul rural şi nu îndeplinesc normele privind dotările de utilităţi. Adică nu au grupuri sanitare, alimentare cu apă curentă sau compoziţia apei nu corespunde chimic şi bacteriologic. De asemenea, în judeţul Suceava ar mai fi nevoie de 31 de microbuze şcolare. Mai mult, din cele 90 de microbuze, câte sunt acum în judeţ, cele mai multe sunt vechi de peste zece ani, unele au nevoie de reparaţii şi sunt răblăgite. Mai sunt necesare microbuze şcolare pentru şcolile din satul Baineţ, Liteni, Udeşti, Manolea, Pleşteşti, Moldoviţa, Valea Moldovei, Horodnic de Jos, Şcheia, Dorna Candrenilor, Putna, Berchişeşti, Cornu Luncii, Iacobeni, Neagra Şarului, Siret, Milişăuţi, Gălăneşti, Moldova Suliţa, Ipoteşti, Râşca, Burla, Vadu Moldovei, Adâncata, Staja, Dolhasca, Măriţei, Ilişeşti, Rădăuţi, Pîrteştii de Sus şi Drăguşeni.

Mai mult decât atât, potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, sunt probleme cu dotarea cu material didactic şi mobilier şcolar la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, Liceul Tehnologic „Nicolai Nanu” Broşteni şi Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni.
În acest an, Ministerul Educaţiei nu a alocat niciun leu pentru construirea sau modernizarea unităţilor şcolare din judeţul Suceava.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*