Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

Brexit-ul pe înțelesul tuturor: ce este și cum ne afectează

Parlamentarul USR de diaspora Daniel Popescu, care a locuit și profesat pe teritoriul britanic mai bine de 10 ani și care cunoaște din experiență problematica din jurul Brexit-ului, consideră că românii trebuie informați corect și cu claritate despre procesul de retragere al Regatului Unit din Uniunea Europeană și despre consecințele pe care acesta le are asupra celor care muncesc sau studiază acolo și asupra celor care intenționează să emigreze în UK. Comunitatea de suceveni din Marea Britanie a crescut considerabil în ultimii ani, date fiind perspectivele și evoluțiile economice și politice din România, dar și faptul că restricțiile pe piața forței de muncă din UK au fost ridicate pentru români şi bulgari, de la 1 ianuarie 2014.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană vineri, 29 martie 2019, la ora 23:00 GMT, după ce cetățenii acestei țări au votat în proporție de 51,9% (față de 48,1%) în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE la referendumul organizat în 2016. Regatul Unit și UE au negociat mai mult de un an de zile asupra termenilor în care se va petrece în practică desprinderea țării de colosul european. La 1 februarie 2017, după peste 17 ore de dezbatere, parlamentarii britanici au aprobat cu un număr de voturi covârșitor (498 pentru și 114 contra) ieșirea din UE, acordându-i Guvernului condus de Theresa May posibilitatea declanșării procedurii Brexit. La 29 martie 2017, Guvernul britanic a declanșat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi a început în mod oficial negocierile pentru a ieși din Uniunea Europeană. Primul pas a fost înmânarea unei scrisori adresate președintelui Consiliului European prin intermediul reprezentantului permanent al Marii Britanii în UE.

Spre sfârșitul anului 2018, guvernul de la Londra a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană, care a fost însă respins cu o largă majoritate de parlamentarii britanici în data de 15 ianuarie 2019. În data de 16 ianuarie, Guvernul britanic a supraviețuit moțiunii de cenzură, cu 325 de voturi pentru menținerea acestuia și 306 împotrivă. În acest context, premierul britanic va prezenta luni, 21 ianuarie, o nouă propunere de acord și va face o declarație privind pașii următori, iar în data de 29 ianuarie va avea loc în Camera Comunelor dezbaterea și votul asupra noului plan („Planul B”). Cele 27 state membre ale UE vor trebui să aprobe și ele acest acord.

Îi asigur pe toți cetățenii români din Marea Britanie (și nu numai) de faptul că voi urmări îndeaproape cursul evenimentelor din aceste zile pe tema #Brexit și voi face tot posibilul pentru buna și corecta lor informare. Singurul lucru pe care aș dori să îl transmit este să urmărim cu calm, răbdare și atenție evenimentele politice care se desfășoară în aceste zile în UK, fără însă a trage concluzii pripite și fără a crea panică și îngrijorare,” a declarat deputatul Daniel Popescu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Este așteptată cu mare interes ziua de luni 21 ianuarie, în care va fi prezentat noul proiect privind retragerea UK din UE și proiectul de declarație politică care va stabili cadrul viitoarelor relații dintre Marea Britanie și Uniunea Europeana. Ne aflăm așadar doar la începutul unui proces foarte laborios, iar exercitarea de către România a Președinției Consiliului UE se derulează într-un context european extrem de complex. În Marea Britanie se află una dintre cele mai importante comunități românești situate în afara granițelor țării, adică aproximativ 411.000 de români (după unele estimări, acest număr este însă mult mai mare).

Merită să îi asigurăm totodată pe cetățenii români că drepturile cetățenilor europeni și britanici vor fi protejate și după producerea Brexit-ului (cel puțin până la sfârșitul perioadei de tranziție). Ca atare, aceștia vor putea să muncească și să studieze acolo unde locuiesc în prezent, iar membrii familiilor lor li se vor putea alătura. Acesta este un aspect extrem de important pentru România, dat fiind numărul deosebit de mare de cetățeni români care locuiesc pe teritoriul britanic,” a încheiat deputatul USR.

În final, merită amintit faptul că mai mult de 3 milioane de cetățeni ai UE trăiesc în Regatul Unit, iar peste un milion de cetățeni britanici locuiesc în țări europene.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*