Luni 20 August 2018, Actualizat acum 231 zile 12:00 am

 

Și-a lăsat afacerea pentru a cultiva roșii negre, castraveți galbeni și vinete albe. „Avem ardei gras cât o jumătate de găleată”

Un sucevean de 40 de ani este exemplul concret al faptului că munca îmbinată cu pasiunea îți poate îndeplini visele.

Daniel Bilinciuc, din comuna Mitocu Dragomirnei, și-a dorit din copilărie să se ocupe de horticultură. Viața l-a purtat, însă, pe alte cărări. Și-a făcut o firmă de construcții la care a activat mai mulți ani, a studiat teologie, s-a angajat la Arhiepiscopia Sucevei și a devenit cântăreț în strana bisericii.

Pasiunea sa pentru horticultură nu a uitat-o însă niciodată, iar în urmă cu doi ani, după ce, alături de soția sa, a strâns leuț cu leuț, au reușit împreună să-și facă solarii.

Și nu a ales să cultive orice și oricum. Toate legumele din solariile familiei Bilinciuc sunt 100% bio. Soiurile alese de Daniel Bilinciuc nu se găsesc oriunde. Cultivă roșii negre și tigrate, castraveți galbeni, vânătă albă, dar și…kiwano, un castravete african.

„Am roșii negre, roșii tigrate, roșia tip gogoșar, care are forma gogoșarului, roșia inimă de bivol, roșia inimă de bou striată, care se zice că e cea mai gustoasă. Acestea și nu numai nu se cultivă în câmp liber, sunt semințe care vor foarte mare atenție și se cultivă în general în spații protejate, solarii sau sere. Nu sunt foarte greu de întreținut, dar dacă îi acorzi atenție planta fructifică și dacă o copilești cum trebuie, o tratezi când trebuie…Eu nu sunt de profesie horticultor, dar aceasta a fost o ambiție de a mea să vând legume de la Mitocu Dragomirnei. Este foarte mult de studiat pentru că horticultura e foarte complexă”, ne-a spus Daniel Bilinciuc.

O mână de oameni reușește să aibă grijă de legumele de pe o mie de metri pătrați. Daniel, soția sa și cei trei copii ai lor muncesc cât e ziua de lungă în sere pentru a avea legume sănătoase și delicioase.

„Avem ardei gras cât o jumătate de găleată. Oamenii au fost sceptici la început, inclusiv la vânăta albă. Veneau și spuneau că vor doar negre, dar noi le dădeam și câte una albă ca să guste, iar apoi când au dat de gust numai de ele întreabă”, ne-a povestit suceveanul.

Așa se face că acum legumele sale sunt întrebate în tot județul.

Roșia neagră este considerată un superaliment, pentru că aceasta conţine anthocianină, un antioxidant moştenit de la sortimentul de tomată violet. Această substanţă ajută la tratarea diabetului şi obezităţii. Soiul de vinete albe nu diferă doar prin culoare de vinetele obișnuite, ci și prin gust.

 

loading...

Loading...

4 Comentarii

  1. maria says:

    Cum pot lua legatura cu Daniel Bilinciuc?

    Răspunde

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Și-a lăsat afacerea pentru a cultiva roșii negre, castraveți galbeni și vinete albe. „Avem ardei gras cât o jumătate de găleată” | Moldova24
  2. Și-a lăsat afacerea pentru a cultiva roșii negre, castraveți galbeni și vinete albe. „Avem ardei gras cât o jumătate de găleată” | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu

*