Luni 06 Mai 2024, Actualizat acum 126 zile 12:00 am

E.coli în carne de vită, descoperit la Suceava

carneInspectorii sanitar veterinari au descoperit bacteria Escherichia coli (E. coli) într-un abator din județul Suceava. Potrivit Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, E.coli s-a găsit  în proba „rezultată din sanitația carcasei de bovine” dintr-un abator.

Bacteria a fost descoperită de inspectori în urma unui control efectuat la jumătatea lunii august la o carcasă de vită din abatorul Avastar Liteni. Carnea a fost scoasă din consum, iar locul a fost igienizat.

like-facebookÎn perioada 08 august 2016 – 02 septembrie 2016, în cadrul unui Plan Naţional de Control,  au fost prelevate şi analizate un număr de 171 probe, din următoarele categorii de produse: carne (mici, sanitaţie carcasă bovine, sanitaţie carcasă ovine, carne tocată vită, carne tocată amestec, pulpă vită, hamburger vită, vrăbioară vită refrigerată, pastramă oaie afumată, pulpă mânzat, cârnaţi amestec, pastramă oaie, carne tocată amestec vita porc) şi lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, branza telemea oaie, caşcaval, caş ovine, brânză proaspătă, iaurt).

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte. Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate şi instruite pentru a desfăşura acţiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din judeţele: Argeș, Alba, Bacău, Botoşani, Bistrița Năsăud, Bihor, Buzău, Bucureşti, Covasna, Constanța, Cluj, Caraș-Severin, Calarași, Dambovița, Ilfov, Iași, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea, Timiș, Satu Mare, Salaj, Suceava, Valcea, Vaslui.
Escherichia coli (nume abreviat: E. coli) este o bacterie care trăiește în intestinele organismelor cu sânge cald.

Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, susțin reprezentanții ANSVSA.

E. coli este o bacterie lactozo-pozitivă (descompune lactoza), gram-negativă, oxidazo-negativă, ce apare la microscop sub formă de bastonașe. El face parte din grupa enterobacteriilor care trăiește ca epifit în tractusul digestiv. În unele cazuri de dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce îmbolnăviri, printr-o înmulțire masivă sau apariția unor tulpini toxicogene.

Bacteriile E. coli nu sunt întotdeauna limitate la intestin, și abilitatea lor de a supraviețui pentru perioade scurte de timp în afara corpului ce le face un organism-indicator ideal pentru a testa probe de mediu de contaminare fecală. Bacteria poate fi, de asemenea, cultivata cu ușurință și genetica sa este relativ simplă și ușor de manipulat printr-un proces mutagenic, făcându-l unul dintre cele mai bine studiate organisme procariote model, și o specie importanta în domeniul biotehnologiei și microbiologie.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*