Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

Un polițist din Suceava desemnat „Polițistul anului”. A înotat 30 m în apă rece ca gheața pentru a prinde un hoț

morosanPolițistul sucevean Gabriel Nicolai Moroșan a fost desemnat „Polițistul anului” de către Poliția Română. El a participat, vineri, la momentul solemn de marcare a Zilei Poliției Române, eveniment ce a avut loc la Cercul Militar Național din București.

Insigna de polițist de onoare al anului i-a fost înmânată de chestor Dumitru Jianu, adjunct al inspectorului general al Poliției Române.

IGPR a nominalizat trei politiști din cadrul celor trei directii de Ordine publică, Transporturi și Rutier, câte unul din fiecare structură, iar plițistului de la Suceava i-a fost acordată insigna și titlul de politistul de onoare al anului.

Agentul-şef adjunct Gabriel Nicolai Moroşan, de la Postul de Politie “Transporturi Feroviare” Suceava, de 35 de ani, a traversat înot râul Suceava, ca prindă un hoț care furase mai multe transformatoare de la sistemul de semnalizare a căii ferate. El nu s-a gândit la apa foarte rece și nici la cele 7 grade din atmosferă, a sărit în râu și a înotat 25-30 de metri. Atunci, polițistul povestea ziariștilor că apoi a continuat urmărirea suspectului.

insigna„Singura chestie pe care am avut-o în cap era ca, dacă ajunge pe celălalt mal, o să-l pierd și o să râdă de mine”, a spus agentul.

Politistul povestea atunci cum primise un apel despre întreruperea semnalului pe calea ferată, în apropiere de Gara din Suceava. Când a ajuns în zona respectivă, polițistul l-a găsit pe suspect arzând mai multe transformatoare pentru a scoate cuprul din ele, iar când l-a vazut pe agent a fugit.

Am tras un foc de armă în plan vertical și l-am somat să se oprească. Al doilea foc trebuia să fie spre picioarele fugarului, însă hoțul era deja în apă până la brâu. Am lăsat pistolul jos, geaca și cascheta și m-am aruncat în apă. Am nimerit într-o zonă adâncă de doi metri… când a început să-mi intre apa după cap, la piele, a fost groaznic”, povestea Gabriel Moroșan.

Ajuns pe celălalt mal al râului, urmărirea a fost la fel de grea, pentru că hoțul, Constantin Magazin, în vârstă de 52 de ani, recidivist cu zece condamnări la activ, avea un avans destul de mare.

El avea un avans de vreo 50 de metri. Am zis că-l prind imediat, dar nu a fost așa de ușor, hainele erau deja îmbibate cu apă, parcă aveam o remorcă dupa mine. Până la post am mers 2 kilometri pe jos, cu suspectul încătușat, și am avut timp să mă usuc”, a adăugat polițistul.

Subofițerul de poliție lucrează ca poliţist din 2005. A început la Postul de Poliţie Cristeşti-Iaşi, iar din 2006 s-a transferat la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Iaşi – Serviciul Judeţean Transporturi Suceava. Din 2008 lucrează la Postul de Poliţie TF din Gara Suceava (Burdujeni).
Agentul spune că a avut în cei zece ani de muncă parte de momente grele, legate de anchete privind oameni sfârtecaţi de trenuri pe calea ferată. A mai avut misiune asemănătoare celei de a înota prin râul Suceava, un exemplu ar fi acela de recuperare a unui cadavru.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*