Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

Holzindustrie Schweighofer acuzată de defrișări ilegale în România

holzindustrieHolzindustrie Schweighofer, procesatorul de lemn austriac care aprovizionează magazine de bricolaj din întreaga Europa, este acuzată de organizația non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) că a efectuat defrișări ilegale în Romania, scrie The Guardian. Environmental Investigation Agency US susține că are înregistrari audio cu reprezentanti ai Holzindustrie Schweighofer oferindu-se sa cumpere lemn tăiat ilegal și înregistrari video cu bușteni nemarcați aduți în depozitele companiei din România.

like-facebookSchweighofer este cel mai mare procesator de lemn din Romania, prelucrand iîn jur de 40% din producția anuală a țări. The Guardian notează că România a pierdut 280.000 de hectare de pădure în ultimul deceniu, cea mai mare parte ca urmare a defrișărilor ilegale. EIA estimează, citand date furnizate de guvernul român și de ONG-urile locale, că circa jumătate din tăierile de lemn din România se fac ilegal și că în majoritatea cazurilor de tăieri ilegale pe care le-a descoperit, lemnul a ajuns în lanțul de aprovizionare al Schweighofer.

Schweighofer a declarat pentru The Guardian că reprezentanții săi nu au spus niciodată că acceptă lemn ilegal și a negat că bușteni nemarcați au intrat în punctele sale de colectare sau în gaterele sale. Schweighofer a mai afirmat că susține practicile de recoltare durabilă a lemnului și că pădurile sale sunt certificate de către Forest Stewardship Council (Consiliul pentru Îngrijirea Pădurilor), organism independent, și Programme for the Enforcement of Forest Certification (Programul pentru Impunerea Certificarii Pădurilor).

Schweighofer deține încă din anul 2008 o fabrică de prelucrarea a masei lemnoase în cherestea la Rădăuți .Unitatea se întinde pe o suprafață de 50 de hectare. În 2009 ,firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a cumpărat fabrica de prelucrare a lemnului din localitatea Siret, deţinută anterior de Swedwood, divizia de producţie a grupului IKEA. Fabrică servește ca o a doua unitate de prelucrare a lemnului a firmei austriece.

La începutul acestui an, grupul austriac Schweighofer a investit 14 milioane de euro într-o hală de producţie a grinzilor lamelare la fabrica din Rădăuţi, cu o capacitate anuală de 100.000 metri cubi, în urma investiţiei urmând să fie create 75 de noi locuri de muncă. Noua unitate Schweighofer pentru producerea grinzilor lamelare a fost pusă în funcţiune în această lună.

Întreaga producţie de grinzi este exportată în Japonia care a semnat un contract exclusiv cu firma Lamsell Corporation pentru vânzările de pe piaţa japoneză. Holzindustrie Schweighofer are peste 2.500 de angajaţi în România şi operează patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Rădăuţi, Sebeş, Siret şi Comăneşti, o a cincea unitate urmând să fie inaugurată în prima parte a acestui an la Reci, judeţul Covasna. La Rădăuți, în apropierea Primăriei, grupul austric a ridicat un hotel cu restaurant. În municipiul Suceava cu sprijinul unor oameni politici a reușit să ridice central termică a orașului pe bază de masă lemnoasă Bionergy, fiind catalogată de primarul Sucevei Ion Lungu cea mai modernăcentrală termică din țară. Pentru a arăta că este un om cu suflet larg, de-a lungul anilor, omul de afaceri a sprijini renovarea unei secții la Spitalul Municipal Rădăuți, a ridicat o casă pentru sinistrați în perioada de după inundații în comuna Grănicești și a dotat cu mobilier o grădiniță din Siret.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*