Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

Sanda Maria Ardeleanu face un apel pentru oprirea sabotării culturii la Suceava. Casa Sindicatelor, „victima dispreţului autorităţilor faţă de Cultură”

Ardeleanu_Sanda_MariaDeputatul Sanda Maria Ardeleanu susţine că o clădire de o însemnătate istorică importantă a ajuns „victima dispreţului autorităţilor faţă de Cultură”.

like-facebookDupă ce în noiembrie 2013, participând la un eveniment organizat în Sala Mare a Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, am văzut lucrările de „amenajare” a unui bar care se efectuau în foaierul acestei clădiri, cunoscând valoarea și istoria edificiului, reprezentativ pentru curentul arhitectural denumit funcționalism liric, am luat imediat legătura cu persoane și instituții care puteau stopa acest nou atentat la patrimoniul cultural al Sucevei. Din noiembrie 2013, demersurile mele au continuat și, în repetate rânduri, chiar de la tribuna Parlamentului, am tras semnale de alarmă cu privire la situația Caselor de Cultură ale României, victimele unor ințelegeri obcure între municipalități, grupuri de sindicate și agenți economici, ale căror urmări se văd cu ochiul liber la Suceava”, a precizat Ardeleanu.

Deputatul susţine că a tot sperat că Primăria Suceava să ia măsurile corecte privind clasarea, dar și stoparea amenajărilor făcute în foaierul Casei de Cultură și readucerea acestuia la forma arhitecturală inițială, însă lucrările au continuat.

La exterior, lipite de fațada edificiului, sfidează mesele unei terase ca atâtea altele, fițoase și kitchoase, care au inundat fostul Centru vechi al Sucevei, ras nemilos de pe suprafața pământului în anii ’60 – ’70. Mai mult, parcă rușinându-se de ceea ce a fost odată, actuala Casă de Cultură a Sindicatelor nu-și mai afișează nici măcar titulatura decât pe o latură a clădirii, numele firmei cotropitoare tronând pe fațada principală. Cu stupoare și indignare, am aflat că Primăria Muncipiului Suceava a abandonat operațiunea de clasare a Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava în rândul obiectivelor de patrimoniu, în noiembrie 2014 expirând termenul de înaintare a dosarului în cauză, clasarea fiind suspendată”, a mai precizat deputatul.

Ardeleanu mai susţine că, în acest moment, Casa de Cultură a Sindicatelor de la Suceava, altădată edificiu simbol al orașului, acum o clădire cu statut incert, „vândută” sub scuza tentativelor de „supraviețuire” și de „rentabilizare” a activităților ce se desfășoară aici, nu poate beneficia de nicio oportunitate de finanțare de la bugetul de stat.

Fac un apel către societatea civilă a Sucevei, dar și către toti colegii parlamentari pentru ca, într-un efort comun, să oprim sabotarea Culturii la Suceava. Pentru 2015 îmi doresc terminarea lucrărilor la Centrul Cultural Bucovina dar, la fel de mult, intrarea Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava în rândul patrimoniului nostru cultural”, susţine Sanda Maria Ardeleanu.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*