Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

FOTO Manifestări dedicate Zilelor Liceului „Ion Nistor” și Centenarului, la Vicovu de Sus

Zilele Liceului „Ion Nistor” Vicovu de Sus s-au încheiat vineri, 9 noiembrie, cu o serie de manifestări care au avut în prim plan atât figura patronului cultural al acestei instituții, cât și sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, potrivit directorului, prof. Angelo-Cătălin Bărbuță.

Cadre didactice și elevi ai liceului, alături de invitați și oficialități locale, au participat la slujba de pomenire a istoricului Ion Nistor și a tuturor membrilor comitetului unionist din 1918 oficiată de către Arhimandritul Melchisedec Velnic, stareț al Mănăstirii Putna, alături de un sobor de preoți și diaconi, la bustul acestei marcante personalități bucovinene aflat în parcul liceului. La finalul serviciului religios, tot în parcul liceului, au fost plantați doi stejari, simboluri ale unității neamului românesc, ca mărturie peste timp a Anului Centenar. Cu această ocazie s-a montat o placă comemorativă cu textul „Acest stejar a fost plantat în anul centenar 2018, ca simbol al Unității neamului românesc 9.11.2018”.

Toți cei prezenți au vizitat apoi expoziția de fotografie veche „Vicovu de Sus – trecutul prezentului. Centenarul în imagini” din Campusul școlar al Liceului și au putut admira file de istorie surprinse în imagini inedite, recuperate cu multă strădanie de-a lungul timpului. Expoziția a fost și un prilej de a aduce în discuție starea actuală a casei muzeu „Ion Nistor”. Domnul Gheorghe Schipor, primarul orașului Vicovu de Sus, a ținut să precizeze faptul că instituția pe care o conduce nu poate deocamdată investi în acest edificiu datorită unor piedici de natură birocratică legate de terenul pe care este construită clădirea, cât și de clădire, acestea fiind în prezent în litigiu. Până la soluționarea acestor probleme, obiectele de patrimoniu vor fi mutate într-o altă locație, pentru a se evita distrugerea acestora.
Tot în Campusul școlar, pe terenul de sport, elevii liceului au realizat un flash-mob intitulat „România 100”, sub coordonarea profesorilor de educație fizică și sport.

Șirul activităților a continuat în sala de festivități din Campus cu o conferință cu tema „Personalitatea istoricului Ion Nistor în contextul Marii Uniri” cu ocazia comemorării a 56 de ani de la moartea istoricului. Conferința a fost moderată de directorul liceului prof. Angelo Cătălin Bărbuță. În deschiderea conferinței, dl director a prezentat o scurtă descriere a evoluției liceului din Vicovu de Sus de la înființarea acestuia până în prezent. În continuare au creionat laturi ale personalității lui Ion Nistor, dl. prof. dr. Marian Olaru, director al Institutului Național „Bucovina” al Academiei Române, dl. prof. Adrian Puiu, director al Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, dl. Prof. Vasile Bălici, profesor de istorie în cadrul Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus și protosinghel Dosoftei Dijmărescu, doctor în istorie, din partea Mănăstirii Putna.

La finalul conferinței, a fost lansat DVD-ul „Dragoste de neam și țară” realizat de Grupul vocal-tradițional „Al lui Ștefan, noi oșteni”, coordonat de dl prof. Vasile Schipor. Elevii Liceului „Ion Nistor” care alcătuiesc acest grup au fost felicitați de către Arhimandritul Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, pentru strădania și munca depusă pentru promovarea tradițiilor și identității culturale atât pe plan local, cât și la nivel național și internațional. DVD-ul conține cântece patriotice, este al doilea dintr-o serie de cinci și a fost realizat de către Liceul Tehnologic „Ion Nistor” cu sprijinul Mănăstirii Putna, în primăvara acestui an, filmările fiind făcute în locuri istorice din Bucovina de Nord, dar și din Basarabia.

A urmat un emoționant program artistic dedicat Centenarului pregătit de membrii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” și de un grup de elevi de gimnaziu coordonați de d-na prof. Ana-Maria Cotos.

Manifestările s-au încheiat cu scurte impresii și luări de cuvânt ale foștilor profesori ai liceului, acum pensionari, care au onorat invitația conducerii școlii de a participa la acest moment festiv.
Ion I. Nistor (n. 4/17 august 1876, Bivolărie, Vicovu de Sus, districtul Rădăuți – d. 11 noiembrie 1962, București) a fost un istoric și militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. Profesor la Universitățile din Viena și Cernăuți, rector al Universității din Cernăuți, profesor universitar la București, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaș al Partidului Național Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii și, în final, al cultelor și artelor.

 


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*