Autorizarea unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar şi al securităţii la incendiu reprezintă principalul punct slab al reţelei şcolare a judeţului Suceava.
Potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr, numărul total de şcoli în judeţul Suceava, la începutul anului şcolar 2018-2019 este de 741, dintre care 273 au autorizaţie sanitară, iar 468 nu.
„Aici trebuie să ţinem cont că unele şcoli au mai multe unităţi de învăţământ în aceeaşi clădire – grădiniţe, şcoli primare. Majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi (ex. lipsa grupurilor sanitare interioare – 12% din unităţile şcolare au toaleta numai în curte, lipsa apei curente – 12% din unităţile şcolare, compoziţia apei neconformă chimic şi/sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc.)”, se arată într-un raport al ISJ.
În programul PNDL I sunt înscrise 111 şcoli, valoarea totală a lucrărilor fiind de 29 433 329,03 EU. Dintre cele 21 de şcoli care au realizat lucrările din PNDL I în proporţie de 100%, 14 au depus documentaţii la DSP în vederea autorizării sanitare, iar 5 şcoli au obţinut deja autorizaţia sanitară. 24 de şcoli au realizat lucrările în proporţie de 90% şi urmează, la recepţia lucrărilor, să depună documentaţia la DSP.
În programul PNDL II sunt înscrise 123 de şcoli, valoarea totală a lucrărilor fiind de 41 231 218,56 EU. 1 şcoală a terminat lucrările în proporţie de 100% şi au fost recepţionate, iar 2 şcoli – în proporţie de 90%.
B. Avizarea / autorizarea unităţilor de învăţământ privind securitatea la incendiu:
Unitățile de învățământ din județul Suceava (741) dispun de 861 clădiri cu destinație învățământ.
un număr de 508 clădiri cu destinația învățământ NU intră sub incidența avizării / autorizării privind securitatea la incendiu.
Aceste clădiri au fost construite sau au suportat lucrări de modernizare, extindere, schimbare de destinație anterior intrării în vigoare a H.G.R. 571/1998, iar pentru construcțiile edificate în intervalul 1998-2006, suprafețele desfășurate erau sub limitele impuse de hotărârile de guvern în vigoare la data respectivă; un număr de 60 clădiri cu destinația învățământ dețin autorizație de securitate la incendiu
un număr de 293 clădiri cu destinația învățământ necesită aviz /autorizație de securitate la incendiu.
Avizele / autorizațiile de securitate la incendiu nu se eliberează pentru instituție, ci pentru fiecare construcție administrată de către aceasta.
Dintre cele 21 de şcoli care au realizat lucrările din PNDL I în proporţie de 100%, 11 au depus documentaţia la ISU, iar 5 şcoli au obţinut deja autorizaţia de securitate la incendiu. 24 de şcoli au realizat lucrările în proporţie de 90% şi urmează, la recepţia lucrărilor, să depună documentaţia la ISU.