Vineri 22 Noiembrie 2024, Actualizat acum 326 zile 12:00 am

Sute de școli și grădinițe din județul Suceava nu au autorizație sanitară de funcționare

Autorizarea unităţilor de învăţământ din punct de vedere sanitar şi al securităţii la incendiu reprezintă principalul punct slab al reţelei şcolare a judeţului Suceava.

like facebook, suceava, news, stiriPotrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr,  numărul total de şcoli în judeţul Suceava, la începutul anului şcolar 2018-2019 este de  741, dintre care 273 au autorizaţie sanitară, iar 468 nu.

„Aici trebuie să ţinem cont că unele şcoli au mai multe unităţi de învăţământ în aceeaşi clădire – grădiniţe, şcoli primare. Majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilităţi (ex. lipsa grupurilor sanitare interioare – 12% din unităţile şcolare au toaleta numai în curte, lipsa apei curente – 12% din unităţile şcolare, compoziţia apei neconformă chimic şi/sau bacteriologic, număr insuficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi etc.)”, se arată într-un raport al ISJ.

În programul PNDL I sunt înscrise 111 şcoli, valoarea totală a lucrărilor fiind de 29 433 329,03 EU. Dintre cele 21 de şcoli care au realizat lucrările din PNDL I în proporţie de 100%, 14 au depus documentaţii la DSP în vederea autorizării sanitare, iar 5 şcoli au obţinut deja autorizaţia sanitară. 24 de şcoli au realizat lucrările în proporţie de 90% şi urmează, la recepţia lucrărilor, să depună documentaţia la DSP.

În programul PNDL II sunt înscrise 123 de şcoli, valoarea totală a lucrărilor fiind de 41 231 218,56 EU. 1 şcoală a terminat lucrările în proporţie de 100% şi au fost recepţionate, iar 2 şcoli – în proporţie de 90%.
B. Avizarea / autorizarea unităţilor de învăţământ privind securitatea la incendiu:

Unitățile de învățământ din județul Suceava (741) dispun de 861 clădiri cu destinație învățământ.
un număr de 508 clădiri cu destinația învățământ NU intră sub incidența avizării / autorizării privind securitatea la incendiu.

Aceste clădiri au fost construite sau au suportat lucrări de modernizare, extindere, schimbare de destinație anterior intrării în vigoare a H.G.R. 571/1998, iar pentru construcțiile edificate în intervalul 1998-2006, suprafețele desfășurate erau sub limitele impuse de hotărârile de guvern în vigoare la data respectivă; un număr de 60 clădiri cu destinația învățământ dețin autorizație de securitate la incendiu
un număr de 293 clădiri cu destinația învățământ necesită aviz /autorizație de securitate la incendiu.

Avizele / autorizațiile de securitate la incendiu nu se eliberează pentru instituție, ci pentru fiecare construcție administrată de către aceasta.

Dintre cele 21 de şcoli care au realizat lucrările din PNDL I în proporţie de 100%, 11 au depus documentaţia la ISU, iar 5 şcoli au obţinut deja autorizaţia de securitate la incendiu. 24 de şcoli au realizat lucrările în proporţie de 90% şi urmează, la recepţia lucrărilor, să depună documentaţia la ISU.


Loading...

loading...

Lăsați un comentariu

*