Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

Stand expozițional din Bucovina, la Conferința Mondială a Femeilor Francofone, de la Palatul Parlamentului

În perioada 1-2 nov 2017, la Palatul Parlamentului s-a desfășurat a treia Conferinta Mondială a Femeilor Francofone, organizată în premieră în România de către Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse.
Președinta Organizației Femeilor Social Democrate Suceava, Oana Elena Pintilei a luat parte la lucrările conferinței, în calitate de consilier județean dar și ca reprezentant al antreprenoriatului feminin din zona Bucovinei.

Tema reuniunii – “Creaţie, inovaţie, antreprenoriat, creştere economică şi dezvoltare: femeile se afirmă!” reflectă atât angajamentul concret asumat de România în calitate de țară-fanion a francofoniei în regiune, cât și interesul promovat constant de țara noastră în ceea ce privește asigurarea egalității de gen.

În cadrul conferinței a fost organizată și o expoziție, la care Suceava-Bucovina a fost reprezentată printr-un stand expozițional.

”Este o mândrie pentru mine faptul că am avut oportunitatea de a duce o părticică din Bucovina, leagăn al tradiţiilor şi obiceiurilor populare, în Parlamentul României, acolo unde s-a desfășurat Conferința Mondială a Femeilor Francofone. Astfel, participanții la acest eveniment cu impact mondial, înalți demnitari din întreaga lumea, au avut posibilitatea să admire frumosul port popular bucovinean dar și celelalte produse artizanale create de meșterul popular Veronica Hojbota din Mănăstirea Humorului” a declarat Oana Elena Pintilei

La Conferință au fost prezenți peste 700 de participanți din 48 de state francofone pentru a discuta teme legate de: drepturile femeilor și accesul la piața muncii, contribuția femeilor la inovație și antreprenoriat și, respectiv, leadership-ul femeilor în structurile de guvernanță economică.

Printre participanți se numără dna. Michäelle Jean – Secretarul General al Francofoniei, Ameenah Gurib-Fakim – Președinta Republicii Mauritius, miniștri și alți demnitari, lideri de organizații active în diverse domenii de afaceri și în promovarea egalității de gen, femei de afaceri din peste 30 de state. Reuniunea s-a bucurat și de participarea unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Ouided Bouchamaoui, președinta Uniunii Tunisiene a Industriei, Comerțului și Artizanatului.
Conferința a fost deschisă de către ministrul Muncii, dna. Lia Olguța Vasilescu, ministrul de Externe, dl. Teodor Meleșcanu și de către vicepreședintele Camerei Deputaților, dl. Petru Gabriel Vlase.
”Cursuri de formare în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi vor fi organizate de către Ministerul Muncii astfel încât, până în 2020, 70 la sută din instituţiile publice din România să aibă experţi şi tehnicieni în acest domeniu. Noua profesie, expert sau tehnician în egalitate de șanse, are ca scop promovarea şi aplicarea principiilor egalităţii între femei şi bărbaţi şi sprijinirea unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie” a declarat președintele OFSD Suceava, Oana Pintilei.

Conferința Mondială a Femeilor Francofone a oferit femeilor antreprenor și reprezentantelor societății civile angajate în activitatea economică, culturală și socială, un cadru pentru schimbul de informații și bune practici în domenii esențiale pentru asigurarea creșterii economice și a dezvoltării sustenabile.
Unul din obiectivele principale al reuniunii a fost constituirea, în premieră, a unei rețele francofone a femeilor antreprenor, iar concluziile conferinței de la București vor contribui la adoptarea unei Strategii a Francofoniei pentru egalitatea dintre femei și bărbați, document care va fi discutat la viitorul Sommet al Francofoniei, în 2018.


Loading...

loading...

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. Stand expozițional din Bucovina, la Conferința Mondială a Femeilor Francofone, de la Palatul Parlamentului | Moldova24

Lăsați un comentariu

*