Ovidiu Rusu, un individ cu patru clase din Rădăuţi, a fost condamnat de Curtea de Apel Suceava la 14 ani şi 6 luni de închisoare pentru înşelăciune. Ţeparul a primit această pedeapsă după ce i-au fost contopite mai multe dosare penale.De-a lungul timpului, Ovidiu Rusu a înşelat zeci de persoane dându-se drept procuror sau judecător, promiţându-le că le va acorda sprijin în dosarele avute pe rol, în schimbul unor sume de bani. Multe dintre înşelăciuni au fost comise chiar de după gratii, cu ajutorul unor persoane aflate în libertate, scrie Adevarul.
Ovidiu Rusu, individul din Rădăuţi a devenit un adevărat model în istoria recentă a escrocheriei româneşti. El a fost încarcerat în Penitenciarul Botoşani pentru că s-a dat preşedinte al Curţii de Apel Suceava. Pus în libertate, Rusu a devenit pentru nişte femei naive din zona Volovăţ – procurorul Ţuluş de la DNA dar şi adjunct al procurorului general al României, escrocându-le de zeci de mii de lei. Ovidiu Rusu a înşelat trei femei din Volovăţ, spunându-le că este procurorul Ţuluş într-un caz ori că este adjunctul procurorului general al României, în alt caz, şi că le rezolvă cazurile în care femeile erau implicate.
De la una dintre acestea a încasat suma de 60.000 de lei, sub promisiunea că va influenţa judecătorii pentru ca femeia să obţină documente pentru o casă şi 28 de ari de teren. De la alte două femei a încasat 11.500 de lei, după ce le-a convins că vor fi întabulate cu o suprafaţă de 50 de ari de teren, urmând să rezolve şi pensionarea medicală a uneia dintre acestea. Ovidiu Rusu „rezolva” din celulă cazuri juridice importante Închis în 2006 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani, după ce s-a dat procuror de la Anticorupţie şi reprezentant al Ligii de Apărare a Drepturilor Omului şi a păcălit trei persoane de la care a încasat 920 de lei, respectiv 1.200 de euro, promiţându-le că o să aibă câştig de cauză în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată şi că o să scoată un tânăr din arestul poliţiei, „magistratul” şi-a instalat biroul în celulă.
Cu o minte ageră, mai multe cartele de telefon, cunoştinţe juridice, şi ajutat de fratele său, Silvestru Rusu, care se afla în libertate, şi care îi falsifica fel de fel de documente emise chipurile de unităţi de parchet sau instanţe judecătoreşti, Ovidiu Rusu a reuşit să pună la cale o megaescrocherie. Dându-se preşedintele Curţii de Apel Suceava ori procurorul general al Sucevei, escrocul rădăuţean a reuşit să prostească o grămadă de suceveni naivi care au crezut că într-adevăr vorbesc la telefon cu persoanele mai sus menţionate şi că, în schimbul unor comisioane grase, pot să-şi scoată apropiaţii de după gratii sau să câştige procese în instanţă. Astfel Ovidiu Rusu a pretins cu titlu de plată a influenţei promise de la persoanele denunţătoare suma totală de 107.600 euro şi 13.200 de lei, din care a primit efectiv suma de 100.852 euro şi 3.200 de lei, transmiteau în vara lui 2009, când l-au trimis în judecată, procurorii DNA –Serviciul Teritorial Suceava.
Între timp, Ovidiu Rusu a fost eliberat din penitenciar şi a reuşit să tergiverseze judecata şi să întindă procesul până în ziua de astăzi, continuându-şi cariera de „magistrat”. Popovici – Coaţă, victima lui Ovidiu Rusu Ovidiu Rusu a reuşit performanţa să îl transforme în purtător de cuvânt în faţa presei, când era în penitenciarul din Botoşani, chiar pe Ioan Popovici – Coaţă, fostul patron de la Casa de Piatră din Suceava care cotiza cu zeci de mii de euro în conturile lui Ovidiu Rusu şi a fratelui său Silvestru, crezând că aceşti bani ajung de fapt la preşedintele Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, pe numele căruia şi în numele instituţiei pe care el o reprezintă, fraţii Rusu plastografiau diferite înscrisuri. Ajuns în penitenciar, Ioan Popovici – Coaţă a avut ocazia să fie coleg în celulă cu experimentatul Ovidiu Rusu. Chiar în primăvara anului 2009, când ancheta DNA împotriva lui Rusu, având ca punct de plecare chiar cei 55 de mii de euro plătiţi de Coaţă pentru a scăpa de arest era în plină desfăşurare, Popovici dădea declaraţii despre Ovidiu Rusu, ca despre un adevărat erou al luptei anticorupţie, care au fost preluate de mai multe publicaţii naţionale.
Citeste mai mult: adev.ro/ovqt41